Forumel.Com

Geri Git   Forumel.Com > Kültür ve Sanat > Kültür - Sanat > Biyografiler

Biyografiler Yerli ve yabancı, tüm tanınmış kişilerin özgeçmişlerine bu bölümden ulaşabilirsiniz.


Oynadığı Rollerle Hafızalara Kazınan Usta Oyuncu: Münir Özkul

Yerli ve yabancı, tüm tanınmış kişilerin özgeçmişlerine bu bölümden ulaşabilirsiniz.



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Oynadığı Rollerle Hafızalara Kazınan Usta Oyuncu: Münir Özkul
Konudaki Cevap Sayısı
3
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
105

Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree5Beğeniler
  • 2 Post By Sürmenaj
  • 2 Post By Sürmenaj
  • 1 Post By Leydihan

  
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 08 Ocak 2023, 22:17   #1
Çevrimdışı
Sürmenaj
Sürmenaj - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Standart Oynadığı Rollerle Hafızalara Kazınan Usta Oyuncu: Münir Özkul

Oynadığı Rollerle Hafızalara Kazınan Usta Oyuncu: Münir Özkul


Türk sinemasında oynadığı rollerle hatırlanmaya devam eden usta oyuncu Münir Özkul'un vefatının üzerinden 5 yıl geçti.



İstanbul’da 15 Ağustos 1925’te dünyaya gelen sanatçı, İstanbul Erkek Lisesi’nde eğitim gördü. Henüz lise öğrencisiyken, 1937’de Bakırköy Ortaokulu’nda ilk defa sahneye çıkan sanatçı, daha sonra 1940’ta kurulan Bakırköy Halkevi sahnesinde, “Erkek Güzeli” adlı oyundaki başarısıyla adını duyurdu.

Muhsin Ertuğrul, “İnsan ve Tiyatro Üzerine Gördüklerim” adlı kitabında yer verdiği bir anısında, usta oyuncunun 12 yaşındayken sahneye çıktığı Ankara’daki bir tiyatro oyununu Mustafa Kemal Atatürk’ün de izlediğini belirterek, etkili bir oyunculuk sergileyen Özkul’u Atatürk’le tanıştırdığını, Atatürk’ün Özkul’a “Çocuk, çok büyük bir tiyatrocu olacaksın.” dediğini aktarmıştı.

Ses Tiyatrosu’nda 1948’de sahnelenen “Aşk Köprüsü” ile profesyonel olarak oyunculuğa adım atan sanatçı, daha sonra Muhsin Ertuğrul yönetimindeki Küçük Sahne’ye geçti.


Münir Özkul, 1951’de John Steinbeck’in “Fareler ve İnsanlar” ile John Millington Synge’in “Babayiğit”, 1954’te George Axelrod’un “Yaz Bekarı”, 1955’te John Patrick’in “Çayhane” eserlerinin yanı sıra “Bana Çiçek Yollama”, “Generalin Aşkı”, “Yağmurcu” ve “Godot’yu Beklerken”in de aralarında olduğu önemli eserlerde rol aldı.

İstanbul Şehir Tiyatroları, Ankara Devlet Tiyatrosu ve özel tiyatrolarda da görev yapan sanatçı, Sadık Şendil’in “Kanlı Nigar” oyunundaki rolüyle 1968’de İlhan İskender Armağanı’nı kazandı.

Sanat yaşamında beş kişinin büyük etkisi olduğunu düşündüğünü ifade eden Özkul, bir röportajında şunları anlatmıştı:

“Bu isimler, Muhsin Ertuğrul, Ferdi Tayfur, Haldun Dormen, Sadık Şendil ve Şakir Eczacıbaşı’dır. Bugün sanatımın geleceğiyle ilgili hiçbir şey söyleyecek durumda değilim. Yalnız şu sıralarda Haldun Taner’in benim için yazdığı bir eser var. Tüm arzum bu piyesi başarıyla oynamak. Sanat yaşamım içinde her zaman ‘İbiş’e ve ‘Kavuklu’ya hayranlık duymuşumdur. Nedenini şöyle anlatayım; insanı çeşitli etkilerden kurtarabilseydik, ortaya birçok müşterek yönleri olan bir insan tipi çıkardı. Bu, gerçek yönleri ağır basan evrensel insan tanımı ve tipidir. Ben Kavuklu’da veya İbiş’te kendi içimdeki o insanı yakalamak ve o insana varmak istiyorum.”


1968’de Dümbüllü’nün kavuğunu devraldı

Geleneksel Türk tiyatrosunun son temsilcisi İsmail Hakkı Dümbüllü, Kel Hasan’dan devraldığı 50 yıllık simgesel kavuğunu 1968’de Özkul’a teslim etti. Münir Özkul’un ardından Ferhan Şensoy ve Rasim Öztekin’in taşıdığı kavuk son olarak Şevket Çoruh’a devredilmişti.

Münir Özkul, Haldun Taner’in “Sersem Kocanın Kurnaz Karısı” oyunundaki rolüyle “Avni Dilligil”, “Ulvi Uraz”, “İsmet Küntay” ve “İsmail Dümbüllü” ödüllerinin sahibi oldu.

Sinemada 1950’lerden itibaren görünmeye başlayan sanatçı, canlandırdığı karakterlerle büyük beğeni kazandı. Özellikle 1970’li yıllarda, kalabalık kadrolu Ertem Eğilmez filmlerinde önemli rolleri canlandırdı.

Sanatçı, Hababam Sınıfı serisindeki Özel Çamlıca Lisesi’nin tatlı sert müdür yardımcısı “Kel Mahmut” tiplemesiyle unutulmazlar arasına girdi.

Başarılı oyuncu, yönetmenliğini Sırrı Gültekin’in yaptığı 1979’da yayınlanan “İbiş’in Rüyası” adlı yapımla ilk kez televizyon dizisinde rol alırken, dizilerin yaygınlaşmaya başladığı 1990’lı yıllarda, “Uzaylı Zekiye”, “Ana Kuzusu”, “Şaban ile Şirin” ve “Reyting Hamdi”de de oynadı.

“Mavi Boncuk”, “Bizim Aile”, “Aile Şerefi”, “Gülen Gözler”, “Neşeli Günler”, “Gırgıriye” ve “Görgüsüzler” adlı aile filmlerinde Adile Naşit ile başrolü paylaşan Özkul, canlandırdığı karakterlerle Türk izleyicisinin hafızasına kazındı.


Sanat yaşamı boyunca birçok ödülün sahibi oldu

Usta sanatçı, “Sev Kardeşim” filmindeki rolüyle 1972’de Altın Portakal Film Festivali’nde “En İyi Erkek Karakter Oyuncu Ödülü”ne, “Bizim Aile” filminde canlandırdığı “Yaşar Usta” rolüyle de 1977’de Azerbaycan Film Festivali Özel Ödülü’ne değer görüldü.

Başarılı oyuncu, 1980’de 40. sanat yılını, 1996’da Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte ise 55’inci sanat yılını kutladı.

Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali tarafından 2006’da verilen Onur Ödülü’ne layık bulunan sanatçı, 2014’te 18. Afife Tiyatro Ödülleri’nde Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü’nü, 2015’te ise Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü aldı.

Hayriye, Ferdi ve Güner adlı üç çocuğu bulunan sanatçıya, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1998’de “devlet sanatçısı” unvanı verildi.

5 Ocak 2018’de yaşamını yitiren usta oyuncu, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde gerçekleştirilen törenin ardından Bakırköy Mezarlığı’ndaki aile kabristanına defnedildi.

(AA)


Mezarkabul ve Leydihan bunu beğendiler.
 
Alt 08 Ocak 2023, 22:18   #2
Çevrimdışı
Sürmenaj
Sürmenaj - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Standart Cevap: Oynadığı Rollerle Hafızalara Kazınan Usta Oyuncu: Münir Özkul

Münir Özkul: Yeşilçam'a damga vuran Türkiye'nin 'Mahmut Hoca'sı
93 yaşında hayatını kaybeden Münir Özkul, İsmail Dümbüllü'nün kavuğunu devralmış ve Türk tiyatrosu ile sinemasına damga vurmuş bir oyuncuydu. Tesadüfen tiyatrodan beyaz perdeye adım atan Özkul özellikle Kel Mahmut, Yaşar Usta ve Turşucu Kazım gibi tiplemelerle hafızalarda yer etti.

93 yaşında hayata veda eden Türk tiyatrosunun ve sinemasının efsane isimlerinden Münir Özkul, 5 Ağustos 1925'te İstanbul'un Bakırköy semtinde dünyaya geldi.


Küçük yaşlarda tiyatroya merak salan Özkul, İstanbul Erkek Lisesi'nden mezun olmasının ardından, önce İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde ve daha sonra Sanat Tarihi bölümlerinde eğitim gördü.

Oyunculuk hayatına ilk adımı Bakırköy'deki Halkevi'nde adım attı, daha sonra İstanbul ve Ankara Devlet Tiyatroları'nda sahneye çıktı.

Ses Tiyatrosu'ndaki oyunlarda da rol alan Özkul'un yükselişindeki dönüm noktası Küçük Sahne tiyatrosu oldu.

Burada Muhsin Ertuğrul tarafından keşfedilen Özkul, Küçük Sahne'de birçok oyunda rol aldı.

Özkul'un tiyatrodan beyaz perdeye geçişi ise "tesadüfen" oldu. 40'lı yılların sonunda, askerliğini yaptığı dönemde, "Vatan ve Namık Kemal" adlı filmde yönetmen asistanlığı yapan arkadaşı Sırrı Gültekin'i ziyaret için Yeşilçam'a gitti ve burada ilk kez bir filmde figüran olarak rol aldı.

Münir Özkul İsmail Dümbüllü'nün, Kel Hasan'dan devraldığı 50 yıllık simgesel kavuğu teslim almış ve daha sonra Ferhan Şensoy'a vermişti.

Özkul özellikle 1970'li yıllarda, kalabalık kadrolu ve genellikle Ertem Eğilmez'in yönettiği filmlerde önemli roller aldı, Türk sinemasına damgasını vuran önemli karakter oyuncuları arasına girdi.

Adile Naşit'le unutulmaz ikili oluşturdu
Münir Özkul'un en bilinen rollerinden biri de Hababam Sınıfı serisindeki Özel Çamlıca Lisesi'nin Müdür Yardımcısı "Kel Mahmut" tiplemesi oldu.

Özkul'un kadrosunda yer aldığı bu dönemde çekilen kalabalık kadrolu aile filmlerinden bazıları Mavi Boncuk, Bizim Aile, Aile Şerefi, Gülen Gözler, Neşeli Günler, Gırgıriye ve Görgüsüzler oldu.

Bu filmlerin büyük kısmında Adile Naşit'le beraber, Türk sinemasının unutulmaz ikililerinden birini oluşturan Özkul, 1980 sonrası ise dönemin akımı olan video için çekilen pek çok filmde rol aldı.

Özkul televizyon dizilerinin yaygınlaşmaya başladığı 90'lı yıllarda dizi oyunculuğundan uzak durmaya çalışsa da Uzaylı Zekiye, Ana Kuzusu ve Şaban ile Şirin gibi dizilerde rol aldı. Son olarak 2000'li yılların başında televizyon programı Reyting Hamdi'de kamera karşısına geçti.

Demans hastalığı ile yaşayan Özkul, 2003 yılından bu yana evinden dışarıya çıkmak ve kimseyle görüşmek istemiyordu. Özkul hakkında son yıllarda sık sık öldüğü yönünde yalan haberler çıkıyordu.

Özkul 5 Ocak 2018'de İstanbul Cihangir'deki evinde hayatını kaybetti.
Mezarkabul ve Leydihan bunu beğendiler.
 
Alt 08 Ocak 2023, 23:42   #3
Çevrimiçi
Savay
עַיִן בְּעַיִן שֵׁן בְּשֵׁ
Avatarsız Forumel Üyesi
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Standart Cevap: Oynadığı Rollerle Hafızalara Kazınan Usta Oyuncu: Münir Özkul

Allah rahmet eylesin. Sevilen sanatçılardan.
 
Alt 09 Ocak 2023, 00:00   #4
Çevrimdışı
Leydihan
Leydihan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Standart Cevap: Oynadığı Rollerle Hafızalara Kazınan Usta Oyuncu: Münir Özkul

Mekanı cennet olsun. Yeri dolmayacak sanatçılarımızdan.
Sürmenaj bunu beğendi.


İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir. Şu anda 0 mesajınız var.
 

Yer İmleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor: (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:35.

Forum Bilgilendirme Künye
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Forumel, lisanslı vBulletin kullanmaktadır!
Forum Sahibi: Dea Dia ve Gece

Sitemiz; yer sağlayıcı bir forum sitesidir. Forumel.Com adresimizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt olarak yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresleri de dahil olmak üzere sair kişi veya adli mercilere müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir paylaşımın olduğunu düşündüğünüz mesaj ya da konuyu; İLETİŞİM linkine bildirim yoluyla iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.

Tasarım: Dea Dia