Forumel.Com

Geri Git   Forumel.Com > Bilim ve Teknoloji > Bilim ve Teknoloji Haberleri > Astronomi Dünyası

Astronomi Dünyası Uzayda neler oluyor, astronomi alanında ne gelişmeler oluyor, bunlar hakkında bilgi alabileceğiniz bölüm.


Ay'a Kaç Sefer Gidildiğini Biliyor musunuz

Uzayda neler oluyor, astronomi alanında ne gelişmeler oluyor, bunlar hakkında bilgi alabileceğiniz bölüm.



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Ay'a Kaç Sefer Gidildiğini Biliyor musunuz
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
282

Kullanıcı Etiket Listesi

  
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 06 Eylül 2021, 23:46   #1
Çevrimdışı
Sürmenaj
Sürmenaj - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
soru Ay'a Kaç Sefer Gidildiğini Biliyor musunuz

Ay'a Kaç Sefer Gidildiğini Biliyor musunuz


Astronot Neil Armstrong tarafından gerçekleştirilen ilk insanlı ay yolcuğunu yapmıştı. Armstrong "bir insan için küçük fakat insanlık için büyük bir adım” diyerek nitelemişti. Peki şu ana kadar kaç sefer insanlı ay yolculuğu yapıldığını biliyor musunuz? İşte detaylar…

İnsanoğlunun Ay’a ilk ayak bastığı günün üzerinden 52 yıl geçti. İlk ay yolculuğu ABD ile Sovyetler Birliği (SSCB) arasında güç mücadelesi sonucu ortaya çıktı. İlk insanlı Ay yolculuğu herkesin bildiği gibi Neil Armstrong tarafından 16 Temmuz 1969 yılında yapıldı. 52 yıl önce yapılan bu yolculukta Ay’a adım atan Armstrong’u ekibinde Apollo 11'de Neil Armstrong, Edwin Aldrin, Michael Collins vardı. 20 Temmuz 1969'da Ay yörüngesine girdiler. Yani 4 gün sonra Armstrong Ay’a ilk adımı attı. Onu Aldrin takip etti. Ve bu ikilinin Ay üzerinde 21 saat kaldığı belirtiliyor.

Peki bir daha Ay’a hiç insanlı yolculuk yapılmadı mı. Diğer Ay yolculukları nasıl oldu. İşte insanlı Ay yolculukları hakkında bilinmeyenler;


1960'ların başlarında, özellikle Vostok programı ile, uzay yarışında ilklere imza atan SSCB, o dönemde Uzay Yarışının lideri olarak görülmekteydi. Bu durum karşısında ABD, yarışta geri kalmamak birçok adım atmaya karar verdi.

John F. Kennedy'nin yarışta geri kalmamak için Ay'a yapılacak insanlı seferleri seçim vaatlerinden biri oldu. ABD'nin bu girişimi karşısında kendi projeleri de bulunan Sovyetler Birliği'nin ise ekonomik olarak zayıflamaya başlaması ve uzay yarışındaki en önemli isimlerden Sergey Korolyov'un erken ölümü SSCB'yi bu yarıştan çekilmeye zorladı.

9 yıl gibi kısa bir sürede hedefine ulaşan ABD, Ay'a Apollo Projesi adı altında birçok iniş gerçekleştirmiştir.


AY'A YOLCULUK
İlk insanlı Ay yolculuğu, Apollo Projesi kapsamında 16 Temmuz 1969'daki fırlatışla hayata geçirilen Apollo 11dir. Neil Armstrong, Buzz Aldrin ve Michael Collins isimli Ay astronotları taşıyan bu araç 20 Temmuz 1969 tarihinde ay yörüngesine girmiştir. Ay örümceği adlı modülün Ay'ın Sessizlik Denizi (Sea Of Tranquillity) bölgesine yaptığı inişin hemen ardından Neil Armstrong Ay yüzeyinde yürümüştür. 15 dakika sonra onu Buzz Aldrin izlemiştir. Ay üzerinde toplam 21 saat 36 dakika kalmışlardır.

Ay’a bu yolculuktan sonra 5 kez daha gidildi. Toplamda Ay üzerinde 12 kez yürüyüş yapıldığı kaynaklar arasında yer alıyor.


İşte Ay’a yapılan diğer insanlı yolculuklar:

Apollo 12:


Apollo 12 ekibi Charles Conrad, Richard Gordon ve Alan Bean, 14 Aralık 1969 tarihinde Ay görevi için fırlatılmışlar, Intrepid adlı ay modülü ile yüzeye inen ekip Ay üzerinde incelemelerde bulunmuştur.

Apollo 14:

31 Ocak 1971 tarihli bu yolculuğun ekibi, Alan Shepard, Stuart Roosa ve Edgar Mitchell'den oluşuyordu. Antares isimli modülle beraber yüzeye inen ekip araştırmalarda bulunmuştur.

Apollo 15:

26 Temmuz 1971 tarihli bu yolculuğun ekibi, David Scott, Alfred Worden ve James Irwin'den oluşuyordu. Falcon isimli modülle beraber yüzeye inen ekip, Ay arabasını ilk kez kullanmıştır.

Apollo 16:

16 Nisan 1972 tarihli bu yolculuğun ekibi, John Young, Thomas Mattingly ve Charles Duke'den oluşuyordu. Orion isimli modülle beraber ekip yüzeye inmiştir.

Apollo 17:

7 Aralık 1972 tarihli bu yolculuğun ekip, Eugene Cernan, Ronald Evans ve Harrison Schmitt'den oluşuyoru. Schmitt bir jeologdu. Challenger adlı modülle yüzeye inip araştırmalar yapılmıştır.



 

Yer İmleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor: (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:10.

Forum Bilgilendirme Künye
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Forumel, lisanslı vBulletin kullanmaktadır!
Forum Sahibi: Dea Dia ve Gece

Sitemiz; yer sağlayıcı bir forum sitesidir. Forumel.Com adresimizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt olarak yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresleri de dahil olmak üzere sair kişi veya adli mercilere müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir paylaşımın olduğunu düşündüğünüz mesaj ya da konuyu; İLETİŞİM linkine bildirim yoluyla iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.

Tasarım: Dea Dia