Forumel.Com

Geri Git   Forumel.Com > Kadınca > Anne ve Çocuk

Anne ve Çocuk Çocuk gelişimi konusunda
öğrenmek istediğiniz bütün bilgilere bu bölümden ulaşabilirsiniz.


Hiperaktif çocuğa nasıl ders çalıştırılır?

Çocuk gelişimi konusunda
öğrenmek istediğiniz bütün bilgilere bu bölümden ulaşabilirsiniz.



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Hiperaktif çocuğa nasıl ders çalıştırılır?
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
645

Kullanıcı Etiket Listesi

  
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28 Ağustos 2020, 15:33   #1
Çevrimiçi
Dea Dia
Dea Dia - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Standart Hiperaktif çocuğa nasıl ders çalıştırılır?

Hiperaktif çocuğa nasıl ders çalıştırılır?

Ebeveynlerin en büyük sorunlarından biri de hiperaktivite sorunu yaşayan çocuğunun okul hayatının başlaması ile evde ders çalıştırmanın verdiği zorluklardır. Bu zorlukların olabildiğince kolay aşılmasını sağlamak ve onun okul yaşamında daha başarılı olmasına yardımcı olmak için nelerin yapılması gerektiği hakkında bir takım bilgilere sahip olmak ebeveynler ve çocuklar için daha faydalı olabilir. Peki hiperaktif çocuğa nasıl ders çalıştırılır? Ders çalıştırırken ne yapmak gerekir? İşte çocuğunuzun evde daha kolay ders çalışmasını sağlayacak bazı ipuçları…

Hiperaktivite ve dikkat eksikliği bozukluğu (DEHB) çocuklarda aşırı hareketlilik, dikkatinin aniden dağılması, dürtüsel davranışlar, sosyal hayatı ve toplum içinde iletişim sorunları ve okuldaki başarısını etkileyen karmaşık bir nürogelişimsel bozukluktur.

HİPERAKTİF ÇOCUĞUN TİPİK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hiperaktivite sorunu yaşayan çocuklar sürekli hareket halinde görünürler. Yerlerinde uzun süre sabit durmakta zorlanırlar. Bu hareketlilik yaşlarına ve gelişim düzeyine uygun olmayabilir. Bulundukları sınıf veya oda içerisinde sürekli dolaşırlar. Oturmak zorunda kaldıklarında ayaklarını, ellerini sürekli hareket ettirir ve sesler çıkarıp gürültü yaparlar.

Bu tip davranışlar birçoğumuzda görülebileceği gibi özellikle çocuklarda da görülebilir. Ancak her aceleci, dikkatsiz, hareketli çocuğa dikkat eksikliği bozukluğu ve hiperaktif teşhisi koymak yanlıştır. Uzmanlar, DEHB tanısı koymak için bazı ölçütlerden yola çıkarlar.

Bir uzmanın, çocukta hiperaktif ve dürtüsellik tanısı koyması için belirtilerden en az altısının birden fazla ortamda görülmesi gerekir. Bununla birlikte yedi yaşından önce çıkması da kişide hiperaktivite sorunu olduğunu düşündürebilir.

Hiperaktif ve dikkat eksikliği olan çocuklarda okul öncesi ve sonrası aşırı hareketlilik fark edilir şekilde ön plana çıkar. Akademik hayatında başarısızlık ve sürekli uyarılmak zorunda kalınabilir. Çocuk normal zekaya bazen de normalden üstün zekaya sahip olmasına rağmen derse kendini veremediğinden başarısızlık gösterebilir ve bu durum çocuğunun özgüvenini de olumsuz etkileyebilir.

Çocuğu hiperaktivite sorunu yaşayan ebeveynler bu durumu idare etmekte aşırı zorlanırlar. Özellikle okul döneminde konsantre olmalarını sağlamak, ders çalıştırmak sabır gerektirebilir. Ancak hiperaktivite bozukluğunun nörolojik bir bozukluk olduğu unutulmamalıdır. Bu davranışlar çocuğun kontrolünde olmayan davranışlar olduğundan ona dikkatsiz, tembel, vurdumduymaz gibi ifadeler kullanılmamalıdır. Bu çocukların öğretmenleri de bu konuda donanımlı olmalı ve uygun davranabilmelidir.


Hiperaktif çocuklar, doğru ve güvenilir bir ortam sağlandığında okulda başarı oranları da artmaktadır. Ebeveynlerin özellikle ders çalıştırırken doğru yaklaşması, karşılıklı motivasyon sağlanarak çocuğun daha kolay adapte olmasına yardımcı olunabilir.

EBEVEYNLER DERS ÇALIŞTIRIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

* Çocuğunuzun problemsiz bir okul hayatı için tercih edeceğiniz okul ve öğretmen büyük önem taşır. Disiplinli, kuralcı, yüksek akademi başarısı hedefleyen okullar bu çocuklar için uygun olmayabilir.

* Ailenin okul yönetimi ile sürekli iletişim halinde olması gerekir.

* Ebeveynler evde ders çalıştırırken onlara karşı sabırlı olmalı, öfkeli ve fevri davranmamaya özen gösterilmelidir.

* Ders çalıştırırken masa üzerinde yalnızca ders gereçleri bulunmalı, ders çalışmadan önce tüm hazırlıkların önceden yapılması gerekir.

* Etrafta TV, müzik sesi, telefon, oyuncak gibi dikkatini dağıtacak tüm eşyalardan uzak durması sağlanmalıdır.

* Ders konularını çok fazla tekrar etmek gerekebilir.

Ona destek olduğunuz ve kolaylık sağladığınız takdirde problemlerini daha rahat çözmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede kendine güveni ve motivasyonu artabilir.

* Eğer unutkanlık sorunu çok sık yaşıyorsa kasti yapmadığını unutmamanız gerekir. Unutmamasını sağlayacak çözümler, stratejiler geliştirilebilir.

* Çok uzun anlatmaktan kaçının ve söylediklerinizi tekrar ettirin.

* Konuşurken göz teması kurmaya özen gösterin. Kolay anlaşılan, detaysız ve kesin bilgiler sunun. Dolaylı ve uzun anlatımlar karşısında kafası karışabilir ve anlamakta zorluk çekebilir.

* Okuldan geldiklerinde çantasını düzenlemesi için yardımcı olun.

* Odasının duvarına takvim asarak, gideceği yerleri, yapılacak işleri, ödevlerini o takvime yazmasını sağlayın ve siz takipte kalın.

* Okul malzemelerinin akşamdan hazırlamasını isteyin.

* Okulla sürekli iletişim halinde olunmalı öğretmenle sürekli görüşmeler yapılması gerekir. Sınıftaki kurallar çocuk için zorlayıcı olabilir. Ebeveynlerin çocuklarına destek olması ve rehberlik etmesi onun için daha faydalı olacaktır.




İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir. Şu anda 0 mesajınız var.
 

Yer İmleri

Etiketler
ders çalışma, dikkat eksikliği, disiplin, dürtüsel davranış, ebeveyn, hareketlilik, hiperaktivite, hiperaktivite belirtisi, hiperaktivite sorunu, kuralcı, sosyal hayat, teşhis


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor: (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 23:00.

Forum Bilgilendirme Künye
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Forumel, lisanslı vBulletin kullanmaktadır!
Forum Sahibi: Dea Dia ve Gece

Sitemiz; yer sağlayıcı bir forum sitesidir. Forumel.Com adresimizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt olarak yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresleri de dahil olmak üzere sair kişi veya adli mercilere müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir paylaşımın olduğunu düşündüğünüz mesaj ya da konuyu; İLETİŞİM linkine bildirim yoluyla iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.

Tasarım: Dea Dia