Forumel.Com

Geri Git   Forumel.Com > Kadınca > Anne ve Çocuk

Anne ve Çocuk Çocuk gelişimi konusunda
öğrenmek istediğiniz bütün bilgilere bu bölümden ulaşabilirsiniz.


Gebelik Belirtileri Nelerdir ?

Çocuk gelişimi konusunda
öğrenmek istediğiniz bütün bilgilere bu bölümden ulaşabilirsiniz.



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Gebelik Belirtileri Nelerdir ?
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
274

Kullanıcı Etiket Listesi

  
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Temmuz 2020, 21:02   #1
Çevrimdışı
Tomris
Tomris - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Standart Gebelik Belirtileri Nelerdir ?

Gebelik Belirtileri Nelerdir ?

Gebelik Belirtileri
Kişinin gebe olup olmadığı, ilişki başlangıcından itibaren en erken 1 hafta sonra kanda, 2 hafta sonra ise idrarda yapılan gebelik testi ile anlaşılabilmektedir. İdrar testinde çift çizgi görülmesi, kanda yapılan analizlerde ise BHCG’nin >5 mu/ml olması gebeliği ifade eder. İdrarda yapılan gebelik testinin güvenilirlik oranı %90 iken, kanda yapılan BHCG testinin güvenilirlik oranı %100’dür. Bu nedenle, idrar tahlili sonucu negatif çıksa dahi eğer gebelik konusunda şüpheniz varsa mutlaka kanda BHCG testi yaptırmanız gerekmektedir. Testler dışında gebe olduğunuzu anlayabileceğiniz belirtiler ve mevcuttur ancak bu belirtiler herkeste gözlenmez. Bu belirtilerin gözlenmemesi hamile olmadığınız anlamı taşımayacağı gibi bu belirtilerin bazılarının gözlemlenmesi de hamile olduğunuz anlamına gelmez.

Hormon salgılanması, rahim büyümesi, beslenme değişmesi gibi etmenler ve vücuttaki değişimler gebelik belirtilerinin kişiden kişiye değişmesine neden olmaktadır. Gebeliğin ilk belirtileri arasında östrojen ve progesteron hormonlarındaki artış gelmektedir. Bu hormonların artışına bağlı olarak göğüslerde büyüme ve hassasiyet meydana gelmektedir. Fakat gebelik durumuna emin olmak için bu belirtiler asla yeterli değildir ve mutlaka test yaptırmanız tavsiye edilir. Hamilelik belirtileri bazı kişilerde hiç görülmezken, görüldüğü durumlarda da zamanı kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Hamilelikteki belirtiler ilk haftalarda çok gözle görünür olmasa da zaman geçtikçe vücuttaki hormonal değişimler sebebiyle daha belirgin hale gelebilmektedir. Op. Dr. Kübra Zengin Altıntaş sıkça rastlanan gebelik belirtilerini şöyle sıralamaktadır:

Adet gecikmesi
Hamileliğin en önemli belirtilerinden biri adet gecikmesidir. Aktif cinsel hayatı olan kadınlarda adet gecikmesi gebelik belirtisi olarak yorumlansa da her adet gecikmesinde hemen hamilelikten şüphelenmek doğru değildir. Adet kanaması, folikülün çatlayarak yumurtayı serbest bırakması takip eden yaklaşık 14. günde gerçekleşmektedir. Bu yumurta döllendiği takdirde adet kanaması görülmez. Bu nedenle kişinin hamile olup olmadığının anlaşılması adına mutlaka hamilelik testi yapılması gerekmektedir. Hamilelik belirtisi olabileceği gibi, adet gecikmesi aynı zamanda başka hormonal sorunların habercisi de olabilir. Stres ve yeme bozuklukları da adet gecikmesine neden olabilmektedir.

Göğüs ağrısı ve meme hassasiyeti
Hamileliğin en erken belirtilerinden biri göğüslerde meydana gelen değişikliklerdir. Hamilelik sırasında artan hormonlar göğüs ağrılarına sebep olabilmektedir. Ancak göğüs ağrıları aynı zamanda adet belirtileri arasında da yer aldığı için kesinlikle hamilelik testi yaptırılmalıdır. Göğüs uçlarının etrafının genişlemesi ve koyulaşması da hamilelik belirtileri arasında yer almaktadır. Bu belirtiler döllenmeden hemen sonra ortaya çıkabilirken bazen hamileliğin ileri zamanlarında da kendini gösterebilir.

Yorgunluk ve uyuma isteği
Yorgunluk ve uyuma isteği gebeliğin özellikle ilk 3 ayında rastlanan belirtilerindendir ve sebebi vücuttaki progesteron hormonu seviyesinin artmasıdır. Anne adayı gebeliğin ilk 3 ayında sürekli yorgunluk ve uyuma isteği hissedebilir ancak 3. Aydan sonra bu belirtilerin etkileri azalır.

Baş dönmesi
Metabolik değişiklikler gebelik süresince baş dönmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle bu süreçte metabolik takibin yapılması çok önemlidir.

Koku Hassasiyeti
Gebelik süresince artan östrojen seviyesi koku hassasiyetine sebep olabilmektedir ve bu hassasiyet mide bulantılarını tetiklemektedir. Hamilelikte özellikle parfüm, yemek, sigara ve ağır ter kokuları anne adaylarını rahatsız ederek öğürme refleksini harekete geçirir ve mide bulantısına neden olur.

Mide ve sindirim problemleri
Çeşitli mide ve sindirim sorunları hamilelik belirtileri arasında yer alabilmektedir. Gebelik döneminde artan progesteron hormonu yemeklerin yemek borusuna inişini yavaşlattığı için hazımsızlık ve şişkinlik hamilelik belirtileri arasında yer alır. Hazımsızlık ve şişkinlikten şikayetçi olan kadınların ilaç kullanmaya başlamadan önce hamilelik şüphesini de değerlendirmelerinde fayda vardır.

Kabızlık
Hamilelik belirtileri arasında yer alan sindirim sorunları kabızlığı da sebebiyet verebilmektedir çünkü hamilelikte büyüyen rahim, bağırsaklara baskı yapabilmektedir. Bu yüzden, kabızlık şikâyeti sebebiyle ilaç kullanmadan önce kadınların mutlaka gebelik testi yaptırmaları gerekmektedir.

Mide Bulantısı
Hamilelikte en sık rastlanan belirtilerin başında mide bulantısı gelmektedir. Ancak mide bulantısı her zaman gebelikten kaynaklanacak diye bir şey söz konusu değildir. Hamilelikte mide bulantısının nedeni genelde fizyolojiktir ve ilk hamileliğini yaşayan kadınların %75’inde görülebilmektedir. Mide bulantısının nedeni artan östrojen ve BHCG hormonlarıdır. Kişiden kişiye farklılık gösterebilen bu belirti de hamileliğin ilk ya da orta dönemlerinde gözlenmektedir.

Kanama (Vajinal Akıntı)
Sperm ve yumurtanın döllenmesinin ardından embriyo rahme yerleşir ve bu durum vajinal kanamaya neden olur. Bu akıntı pek çok zaman adet kanaması ile karıştırılabilmektedir. Ancak adet kanamasının aksine bu akıntı çok şiddetli olmaz ve rengi de adet kanamasından farklıdır. Bu nedenle normalde rastlanmayan vajinal akıntılar hamilelik belirtisi olabilmektedir. Ayrıca bu belirti embriyo rahme yerleştikten hemen sonra görüldüğü için erken hamilelik belirtileri arasında yer almaktadır. Bu kanamalar dış gebelik belirtisi de olabileceği için mutlaka bir hekime danışılmalıdır.

Cilt problemleri
Genellikle kasık, karın, göğüs uçları ve göbek çevresinde görülebilen kahverengi lekeler gebelik belirtisi olabilmektedir. Bu lekelerin kesin nedeni bilinmemekle birlikte östrojen hormonunun bu lekelere yol açabildiği düşünülmektedir. Hamilelerin yaklaşık %70-90’ında görülebilen bu lekeler güneş ışığı ya da UV ışınlarına maruz kalındığında artış gösterebilmektedir.

Sık idrara çıkma
Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde görülen belirtilerden biri sık idrara çıkmaktır. Her ne kadar gebeliğin 4. Ayından sonra azalmaya başlasa da son dönemlerde bebeğin başının mesaneye baskı yapmasıyla beraber tekrarlayabilir. Hamilelik testinin ardından uzman bir hekime danışarak bu duruma karşı önlem alınabilir.

Baş ağrısı
Gebelik öncesinde migren teşhisi konmuş kadınlarda gebelik sürecinde baş ağrıları görülebilmektedir. Ayrıca migren şikâyeti olmayan kadınlar da gebeliğin ilk 3 ayında baş ağrısı sorunu yaşayabilmektedirler. Bu baş ağrıları genelde gerilim tipidir ve sebebi hormonal değişim ya da stres kaynaklıdır ve hamileliğin 3. Ayından sonra azalmaya başlar. Hamileliğin ilk 3 ayında ortaya çıkan baş ağrıları ağrı kesiciler ile önlenebilmektedir. Ancak hamilelikte ilaç kullanımı fetal gelişim açısından risk teşkil eder. Gebelik döneminde yüksek tansiyon, çok şiddetli baş ağrıları, el ve ayaklarda ödem gibi sorunlar yaşıyorsanız zaman kaybetmeden uzman bir hekime danışmalısınız.

Kasık ağrıları
Embriyonun rahmin iç duvarına yerleşmesi sonucunda meydana gelen kasık ağrıları hamileliğin 4. Ve 5. Haftalarında görülebilmektedir. Gebelikte kasık ağrıları olması normal bir durumdur ancak ağrı beraberinde vajinal kanamayı da getiriyorsa bu durum risk teşkil eder. Böyle bir durumun yaşanması halinde doktor kontrolü yapılması gerekmektedir. Gebelik döneminde yaşanan kasık ağrıları anne adayının günlük yaşantısını etkileyebilecek seviyede değildir.




İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir. Şu anda 0 mesajınız var.
 

Yer İmleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor: (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:36.

Forum Bilgilendirme Künye
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Forumel, lisanslı vBulletin kullanmaktadır!
Forum Sahibi: Dea Dia ve Gece

Sitemiz; yer sağlayıcı bir forum sitesidir. Forumel.Com adresimizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt olarak yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresleri de dahil olmak üzere sair kişi veya adli mercilere müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir paylaşımın olduğunu düşündüğünüz mesaj ya da konuyu; İLETİŞİM linkine bildirim yoluyla iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.

Tasarım: Dea Dia