Forumel.Com

Geri Git   Forumel.Com > Kadınca > Anne ve Çocuk

Anne ve Çocuk Çocuk gelişimi konusunda
öğrenmek istediğiniz bütün bilgilere bu bölümden ulaşabilirsiniz.


Annelikten Pişman Olmak!

Çocuk gelişimi konusunda
öğrenmek istediğiniz bütün bilgilere bu bölümden ulaşabilirsiniz.



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Annelikten Pişman Olmak!
Konudaki Cevap Sayısı
2
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
649

Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree3Beğeniler
  • 1 Post By Leydihan
  • 1 Post By sırçafanus
  • 1 Post By Sürmenaj

  
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 09 Mayıs 2023, 02:33   #1
Çevrimdışı
Leydihan
Leydihan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
rnk Annelikten Pişman Olmak!

Annelikten Pişman Olmak!




Her ilişkide olumlu olarak nitelendirdiğimiz hisler kadar olumsuz olarak nitelendirdiğimiz hislere de yer vardır. Ancak söz konusu özellikle anne-çocuk ilişkisi ise olumsuz hislerin ifade edilmesinden genellikle kaçınılır. Çünkü bu ilişkide olumsuz hislere yer yoktur. Oysa sebebi her ne olursa olsun; hisler gerçektir. Ve insanlara hemen her konuda nasıl hissetmesi gerektiğinin sürekli olarak salık verildiği bu çağda; hislerini sadece başkalarına değil, kendine itiraf edebilmek de giderek zorlaşıyor ve insanlar hisleriyle ve dolayısıyla kendileriyle ilgili şüphe duymaya meylediyorlar.

Anne ve çocuk ilişkisinde olumsuz olarak nitelendirdiğimiz hislerin hem anne hem de çocuk açısından normalleştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu hisleri hissetmemiş olmak, hisseden birilerinin olduğu gerçeğini değiştirmez. Tam aksine bu hislerin kabul edilmesinin, konuşulmasının ve paylaşılmasının ilişkilerimizi daha da iyileştireceğini ve güçlendireceğini düşünüyorum. Ve ben anneliğe dair konuşulmasından imtina edilen her duygunun, her düşüncenin ve her fikrin konuşulmasından yanayım.

Çocukların da, “olumsuz” olarak nitelendirilen duygularını ifade etmesine izin verilmez çoğunlukla. Ve “olumsuz” duygularının ifade edilmesine izin verilmeyen çocuk, bu duyguların yanlış olduğunu düşünerek; bastırır. Oysa çocukluğunda tüm duygularını yaşamasına izin verilen bir çocuk, sevgiyi de gerçek haliyle deneyimleyebilecektir. Üstelik bu korkudan kaynaklanan bir sanrı sevgi olmayacak, gerçek ve özden yükselen bir sevgi olacak. Özgürlüğün ortasında filizlenen çok güçlü bir sevgi.

Annelikte; çocuğa karşı hissedilen “olumsuz” hiçbir duygunun çocuğun üzerine boca edilmesinden yana değilim ancak bu duyguların kabullenilmesinin çok büyük fayda sağladığını düşünüyorum. Her bir duygu doğal ve olası. Ve başka bir kadının hissettiği bu “olumsuz” olarak nitelendirdiğimiz duyguların ifade edilmesi hem ona hem de bize ve dolayısıyla anneliğimize iyi gelecek.

Hem kendi annelik yolculuğum, hem okuduklarım ve dinlediklerim hem de şahit olduklarım ve gözlemlediklerim; anne olmanın kadınlara farklı duygularla geldiğini gösteriyor. Annelik bir kadın için hayatının en olağanüstü deneyimiyken bir başka kadın için hüsran ya da pişmanlık olabiliyor.

Anne olmaktan pişman olmak mı?

Yoksa anne olmaktan pişman ettirilmek mi? Çünkü anne olduklarında toplumsal koşullar dolayısıyla kadınlar hayatlarındaki pek çok şeyden mahrum hale geliyorlar. Ve ebeveynlik konusunda da destekten yoksun hatta çoğunlukla tek başlarına bırakılıyorlar.

Ancak Orna Donath, Annelikten Pişman Olmak adlı kitabında ebeveynliği süresince yeterli desteğe sahip olan kadınların da annelikten pişman olduğunu belirtiyor. Donath, Annelikten Pişman Olmak adlı kitabında; 2008-2013 yılları arasında anne olmaktan duyduğu pişmanlığı dile getiren farklı sınıflardan, yaşları 26-73 arasında değişen 23 kadın ile derinlemesine görüşmeler yapıyor. Ve Donath; “Anneliğin bizim için kıymetli olup olmadığına karar verme hakkına sahip olan sadece biziz” diyor. Derdinin tek başına anne olmaktan pişman olunabildiğini teyit etmek olmadığını belirten Donath, buna odaklandığımız takdirde pişman olmayı, anneliğe uyum gösterememiş birinin hatası olarak şahsileştireceğimizi ve ilgili kişinin daha çok çaba göstermesi gerektiğini kabul ederek; toplumu rahatlatmış olacağımızı belirtiyor ve toplumun kadınlara nasıl davrandığını ıskalamış olacağımızı vurguluyor.

Ben anne olmayı çok sevdim. Annelik; devrim niteliğinde değişimler yarattı bedenimde, aklımda ve ruhumda. Yaratmaya da devam ediyor. Ancak anneliğim süresince bitmiş ve tükenmiş hissettiğim zamanlarım da oldu. Peki, her geçen gün daha büyük bir şevkle sürdürdüğüm annelikten, pişman olma ihtimalim var mı? Elbette, var.

Bugün vardığım noktada konu her ne olursa olsun kesin ve net konuşmaktan imtina etmeye çalışıyorum. Bazen başaramasam da... Annelikte buna dâhil. Bugün annelikten pişman olmamam yarın pişman olmayacağım anlamına gelmiyor. Ve bu duyguyu hissetmemiş olmak, hisseden birisini anlamama ve ona sarılmama engel değil.





Sürmenaj bunu beğendi.


İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir. Şu anda 0 mesajınız var.
 
Alt 09 Mayıs 2023, 06:19   #2
Çevrimiçi
sırçafanus
sırçafanus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Standart Cevap: Annelikten Pişman Olmak!


Çocuk her şeyi algılıyor. Yaşarken ıstırap çekiyor sonra.
Üzgünüm ama pişman olduysanız doğurmayın.
Leydihan bunu beğendi.
 
Alt 18 Mayıs 2023, 04:18   #3
Çevrimdışı
Sürmenaj
Sürmenaj - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Standart Cevap: Annelikten Pişman Olmak!

Bütün yük annenin omuzlarında oluyorsa evet annelikten pişman olabilirler dönem dönem ama
çocuklarının kokusunu içine çektiklerinde ise ne pişmanlık kalır ne bişey
en kötüsü de toksik anne olunmaması.
Leydihan bunu beğendi.
 

Yer İmleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor: (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:45.

Forum Bilgilendirme Künye
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Forumel, lisanslı vBulletin kullanmaktadır!
Forum Sahibi: Dea Dia ve Gece

Sitemiz; yer sağlayıcı bir forum sitesidir. Forumel.Com adresimizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt olarak yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresleri de dahil olmak üzere sair kişi veya adli mercilere müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir paylaşımın olduğunu düşündüğünüz mesaj ya da konuyu; İLETİŞİM linkine bildirim yoluyla iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.

Tasarım: Dea Dia