Forumel.Com

Geri Git   Forumel.Com > Yaşam > Aşka Dair > Anlamlı Yazılar

Anlamlı Yazılar Anlamlı ders veren yaşam hikayeleri


Köyde Yaşamaya Dair

Anlamlı ders veren yaşam hikayeleri



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Köyde Yaşamaya Dair
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
348

Kullanıcı Etiket Listesi

  
 
LinkBack Seçenekler Stil
Eski 28 Ağustos 2023, 01:19   #1
Çevrimdışı
Leydihan
Avatarsız Forumel Üyesi
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Varsayılan Köyde Yaşamaya Dair

Köyde Yaşamaya Dair

Köyde yeni bir hayata başlayalı bir ay oldu. Bu bir aylık süreçte yaşadıklarımızı ve aklımdan geçenleri sizinle de paylaşmak istedim.

Evimizi tam manasıyla tamamlamadan taşındığımız için yaklaşık bir aydır inşaat temizliği yapıyorum.

Görünmez bir emek olan ev işleri üzerine fazlasıyla kafa yormuş bir kadın olarak, kendimi temizlik yapma konusunda fazla istekli hissettiğim, nadir zamanlardan geçiyorum. Bunun nedenleri üzerine düşünürken; iki yanıt yankılandı içimde. Birincisi; ilk kez kendimi bu kadar ait hissettiğim bir mekânı temizliyor olmam. İkincisi ise; bu temizliğin sadece fiziksel bir temizlik olmaması. Temizlediğim her alanla birlikte zihnimde de bir alan temizleniyor gibi. Temizliğin böyle bir etkisi olduğu söylenir hep ancak ben ilk kez bu kadar yoğun bir şekilde deneyimliyorum bunu.

Yeniden ekmek yapmaya başladım. Hatta daha sık yoğurt ve peynir de. Köyde küçük bir bakkal dışında alışveriş yapabileceğimiz bir yer yok. Ama benim bunları yapıyor olmamla, bunun bir ilgisi de yok.

Şehirdekine oranla çok daha az çöp üretiyoruz. Çünkü hemen her atığı, geri dönüştürebilmenin bir yolu var. Yakında bahçeye yapmayı planladığımız kompost alanıyla daha nitelikli geri dönüşümler elde edebilmeyi de umuyorum.

Henüz şebeke suyumuz ve doğalgazımız yok. Su için, bir depo sistemi kurduk. Isınma için de kışın soba kurmayı planlıyoruz. Açıkçası şebeke suyu ve doğalgaz yokluğunu göze almıştık. Bu gönüllü yoksunluk halinin; tüm zorluğunun yanı sıra insan ruhuna iyi gelen bir tarafı var.

Köyde çok fazla köpek var. Şehirden getirilip bırakılan köpek sayısı, bu miktarın büyük çoğunluğunu oluşturuyor. Sürü halinde dolaşan köpekler tarafından çok fazla saldırı gerçekleştiği için köyün her yerinde rahat rahat dolaşabilmek mümkün değil, şimdilerde en fazla arzuladığım şey bu olsa da. Hepimizin, bir arada, özgürce yaşayabilmesi mümkün olsa, keşke. Bisikletçiler çok fazla ziyaret ediyor köyü. Onları görünce çok mutlu oluyorum. Köpeklerle ilgili bir gizli bildikleri var diye düşünmeden edemiyorum. Hem bizim yaşadığımız köyde hem de civar köylerde hayvan barınakları mevcut. Taşındıktan çok kısa bir süre sonra bu barınaklardan birisini ziyaret ettik ve eve ailemizin yeni üyesi Pamuk’la birlikte döndük. Bize sıklıkla köy yaşamı için; iri, güçlü, saldırgan ve erkek bir köpeğin uygun olacağı söylense de, biz hayatımızı; hiç havlamayan, hisli ve dişi bir köpek olan Pamuk’la birlikte geçirmeyi tercih ettik. Onu, öyle çok seviyorum ki...

Ve kedi oğlumuz Polar; içimizde ki en şehirli. Buralarda sürekli av peşinde. Vahşi güdüleri yeniden canlandığı için, kendisini çok daha iyi ve mutlu hissettiğini düşünüyorum.

Burada ebeveynler çocuklarıyla birlikte özel vakitler geçirme çabasında değiller. Çocuklar, yakınlarıyla birlikte tarlada, bahçede olmadıkları zamanlarda, oyundalar. Kısmen büyük çocukların hemen hepsi traktör, araba, atv, motosiklet gibi araçları kullanabiliyorlar. Şehirde ki birçok çocuğun yapmaktan çekinebileceği fiziksel hareketler burada ki çocuklar için oldukça basit ve sıradan. Ve çocukların; düşmesi, yaralanması, kolunun-bacağının incinmesi ya da kırılması gibi şehir yaşamında ki ebeveynler için kâbus durumlar, burada ki ebeveynler tarafından olağan karşılanıyor. Çocuklar, gündelik işlerin hemen hepsine dâhil ediliyor. Ve kısa süreli gözlemlerime dayanarak şunu söyleyebilirim ki; burada yaşayan küçük yaşta ki bir çocuk, hayatta kalma becerileri açısından şehirde yaşayan daha büyük yaşta ki bir çocuğa oranla çok daha fazla donanıma sahip. Elbette hemen her yerde olduğu gibi burada da çocukların yaşadığı olumsuzluklar da çok fazla.

Şehirde insanların birbirlerine kör ve sağır halleri burada o rahatsız edici keskinliğini yitiriyor. Evimizi ilk inşa etmeye başladığımızdan bu yana dayanışma içerisinde olduğumuz çok sayıda yeni arkadaşlar edindik.

Çıplak ayaklarla toprağa basmak, güneşin doğuşuna ve batışına hemen her gün şahitlik etmek, geceleyin gökyüzünde daha fazla yıldızla göz göze gelmek, cırcır böceklerinin doğanın kalbinde olduğumuzu her daim anımsatan ötüşleri ve özellikle geceleri tetiklenen korku duygusu bizi canlı kılıyor.

Henry David Thoreau, Doğal Yaşam ve Başkaldırı adlı kitabında: "Gönüllü yoksulluk diyebileceğimiz üstünlük sağlayan bir konum dışında, hiç kimse insan yaşamının tarafsız ve akıllı bir gözlemcisi olamaz" diyordu. Lüks ve konforun zorunlu olmadığını ve aynı zamanda insanlığın yücelmesinin önünde de bir engel teşkil ettiğini belirten Thoreau, lüks ve konfor söz konusu olduğunda, en akıllıların öteden beri yoksullardan daha sade ve basit bir yaşam sürdürdüğünü de söylüyordu.

Ben Thoreau'nun bu sözlerine gönülden inananlardanım.


Sinem Uslu


 

Yer İmleri


Konuyu 1 kişi okuyor: (0 üye ve 1 misafir)
 

Gönderim Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap yazamazsınız
Ek dosya gönderemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

BB code is Açık
İfadeler Açık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm saatler GMT +3 biçimindedir. Şu anki saat 21:09.

Forum Bilgilendirme Künye
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2026, vBulletin Solutions Inc.

Forumel, lisanslı vBulletin kullanmaktadır!
Forum Sahibi: Dea Dia ve Gece

Sitemiz; yer sağlayıcı bir forum sitesidir. Forumel.Com adresimizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt olarak yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresleri de dahil olmak üzere sair kişi veya adli mercilere müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir paylaşımın olduğunu düşündüğünüz mesaj ya da konuyu; İLETİŞİM linkine bildirim yoluyla iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.

Eğlenceli Genel Forum Sitesi, Genel Forum Sitesi, Genel Forum Siteleri, Genel Forum