Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30 Mayıs 2021, 14:10   #3
Çevrimdışı
Sürmenaj
Sürmenaj - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Standart Cevap: Kedi Türleri Nelerdir? Kedi Cinsleri ve Özellikleri


Mavi Rus Kedi Türü ve Özellikleri
Karakteristik tüy rengi, yemyeşil çarpıcı gözleri ile soğuğa ve hastalıklara karşı dayanıklılığıyla bilinen Mavi Rus kedileri, son derece güzel ve asil hayvanlardır. Russian Blue diye adlandırılan bu kediler, Rusya kökenli oldukları için iki kat tüy tabakasıyla kaplıdırlar. Bu nedenle soğuk iklimlerde kolayca hayatta kalabilirler. Asil ve farklı görünümünün yanında zekâsı ve insanlara bağlılığı sayesinde de çok sevilen bu kedi ırkı, çok oyuncu olmalarına rağmen çok hareketli değillerdir. Mavi Rus Kedilerinin bir diğer çelişkili özelliği de sahiplerine bağlı ve zeki kediler olması karşısında eğitilme konusunda inatçı olmalarıdır. Çünkü bu kediler bağımsızlıklarına düşkün hayvanlardır. Russian Bluelar, maviye çalan gri renk tüyleri ve tüylerine kontrast oluşturan yeşil gözleriyle adete büyülü kedilerdir.


Australian Mist Kedi Türü ve Özellikleri
Burmese kedisi ile Habeş kedisinin melezi olup başka birçok kedi türünün de genlerini taşıyan Australian Mist kedileri, adını ortaya çıktığı ülkeden almıştır. Avusturalya kökenli bu sevimli canlılar, 2011 yılında bir kedi cinsi olarak tüm dünyaca tanınmışlardır. Spotred Mist kedileri diye de bilinen Australian Mistler, birçok farklı yarışmada derece de almışlardır. İdeal ev kedileri olan bu kediler, karakter yapıları gereği çok uysal ve sevecendirler. Sahipleriyle çok sıkı bağ kurmaları, hastalıklara karşı çok dayanıklı olmaları ve uyumlu yapılarıyla insanları kedine hayran bırakırken, diğer canlılar ile de sıkı dostluk içine girebilirler.


Munchkin Kedi Türü ve Özellikleri
Sosis kedi adı da verilen Munchkin kedisinin en belirgin özelliği bacaklarının gövdesine oranla çok kısa olmasıdır. Kısacık bacaklarından beklenmeyecek şekilde çevik olan bu kediler, enerjik ve oyuncu canlılardır. Bacakları genetik mutasyon sonucu olarak kısadır ve bu durum Munchkin kedilerinin bazı kemik ve omurga hastalıklara yatkın olmasını beraberinde getirir. Bu hayvanların oldukça sağlıklı oldukları görüşü de vardır. Bu fikir ayrılığı muhtemelen Munchkin kedilerinin farklı türleri olmasından ileri gelir. Sevimli görünümleri nedeniyle üretilmeye devam edilmeleri ise başka bir tartışma konusudur.


Norveç Orman Kedi Türü ve Özellikleri
Norveç’in soğuk havasında sağlıkla yaşayabilmek için kökenine uygun şekilde bolca uzun tüylere sahip bir kedi olan Norveç orman kedisi, saf bir kedi ırkıdır. Norveç’in milli değerlerinden biri olarak kabul edilen bu güzel canlılar, dünyada az bulunan kedilerdir. Yüzyıllar önce evlerde ve gemilerde fare avında kullanılmışlardır. Dolayısıyla avcılık yetenekleri diğer kedilerden daha çok gelişmiştir. Aynı zamanda keskin bir zekaya sahip olan bu kediler, görünümleriyle de herkesi kendilerine hayran bırakırlar. Norveç Orman kedilerinin bir diğer harika özelliği de dost canlısı olmalarıdır.


Pixie Bob Kedi Türü ve Özellikleri
Yeni bir kedi ırkı olan Pixie Bob, kısa kuyruk olarak da adlandırılır. 1985 yılında Kuzey Amerika’da keşfedilen Pixie Bob kedi cinsi, evcil kediler ile vaşakların çiftleştirilmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Amerika Birleşik Devletleri’nin kuzey eyaletlerinde çok popüler olan Pixie Bob kedileri, kısacık kuyrukları ve farklı görünümleri ile diğer kedi türlerinden ayrılırlar. Vahşi kedi geni taşıdıkları ve yırtıcı kedilere fiziksel olarak benzedikleri halde son derece uyumlu ve sakin kedilerdir. Zeki olmaları eğitimlerini kolaylaştıran bu kediler, sahiplerine çok bağlıdırlar. Sahipleriyle birlikte adeta köpekler gibi tasma takılarak yürüyüşlere çıkabilen Pixie Bob kedilerinin sosyal ve sevecen bir karakter yapıları vardır. Dünyada nadir bulunmaları nedeniyle çok değerli kedi ırklarından biri de ve bu nedenle yoğun talep görmektedir.


Ragdoll Kedi Türü ve Özellikleri
Ragdoll kedileri, çok zeki bir kedi türüdür ve diğer kedi ırklarının öğrenmekte zorlandığı her şeyi rahatlıkla öğrenebilirler. İnsanlarla çok iyi geçinen ve sahiplerine çok bağlı olan bu kediler, aynı zamanda güzellikleriyle de tanınırlar. Uzun ve yumuşak tüyleri nedeniyle "Beyaz İran Kedisi" de denen Ragdoll kedileri, sevecen ve sosyal hayvanlardır. Bu kedilere "Bez bebek" anlamına gelen Ragdoll adının verilmesinin nedeni de kucağa geldiklerinde adeta bir oyuncak bebek gibi hareketsiz kalıp saatlerce kucağınızda oturabilmelerindendir. Sevilmeye ve ödüllendirilmeye çok ihtiyaç duyan Ragdoll kedileri, dokunulduğunda ipek hissi veren sık tüyleri ve mavi gözleri ile görenleri adeta büyüler.


Sarman Kedi Türü ve Özellikleri
Başlı başına bir kedi ırkı olmayan Sarmanlar, tüy renklerinden dolayı sınıflandırılmış kedilerdendir. Yani farklı kedi ırklarında Sarman kedilere rastlamak mümkündür. Fakat en çok tekir kedilerde Sarmanlara denk gelinir. Bu yüzden tekir kedilerin bir alt türü olarak algılanan Sarmanlar, sarı tüyleri ve sarı gözleri ile dikkat çekerler. Tekirlerle karakter olarak benzerlik gösteren bu sevimli kediler, kendilerine has tüy renkleri ile onlardan ayrılır. Ayrıca Sarman kediler, tekirler kadar hareketli ve enerjik değildir. İnsanlara karşı tekirlerden daha mesafelidir. Uykuyu çok severler ve yaşam alanlarında sakindirler. Fakat bu özellik oyuncu olma ve sahipleriyle sıkı bağ kurmalarını engellemez.


Scottish Fold Kedi Türü ve Özellikleri
Scottish Fold kedisi; İskoçya'da 1961 yılında çiftçilik yapan William Ross tarafından farkedilmiştir. 1966 yılında kendine has kulak yapısı ile diğer kedilerden ayrılan scottish fold, uluslararası kuruluşlar tarafından bir kedi cinsi olarak tanınmıştır. Atalarından biri british shorthair kedi cinsidir fakat diğeri bilinmiyor. Kulakları haricinde british shorthair kedisi ile çok fazla benzerlik gösterir.Bu sevimli dostumuzun kıvrık kulaklarının ardında aslında bir dram yatıyor. Genetik kıkırdak bozukluğu dolayısı ile kulakları öne doğru kıvrıktır. Bu genetik rahatsızlıktan dolayı üretilmesi durdurulmuştur. Fakat ABD 'ye götürülerek orada üretimine devam edilmiştir.


Selkirk Rex Kedi Türü ve Özellikleri
Selkirk Rex kedi cinsi, kıvırcık tüyleri ile dikkat çeker. Bıyıkları bile kıvırcık olan bu kediler, kalın bir kürke ve yumuşak tüylere sahiptirler. Dünyada çok popüler olan bu kediler, oldukça yeni bir kedi cinsidir. Farklı tüy yapılarının yanında insanlara bağlılıklarıyla nam salmışlardır. Amerika Birleşik Devletleri kökenli olsalar da atalarından biri İran kedileridir. Selkirk Rex kedileri, Cornish Rex ve Devon Rex kedileriyle de akrabadırlar. İran kedilerinin karakter özelliklerine benzer bir mizaçları vardır. İran kedileri gibi sakin olsalar da neşeli ve oyuncu bir yapılarının olması onları daha da vazgeçilmez kılar.


Tüysüz Kedi (SFENKS) Türü ve Özellikleri
Tüysüz kedi - Sfenks kedisi tüyü olmayan birkaç kedi türünden biridir. Ana vatanı Kanada'dır. Sert görüntüsünün tam aksine sakin, sahibine karşı oldukça sıcak kanlı ve cana yakın bir kedi cinsidir. Ortalama ömrü 9-10 yıldır fakat iyi bakıldığı taktirde 14-15 yaşına kadar yaşayabilir. Sfenks kedisi boyutu ve ağırlığı itibari ile orta ile büyük boy arası sayılabilecek bir türdür. Yarasa benzeri büyük, dik ve sivri kulaklara sahiptir. Geniş aralığa sahip gözleri büyük ve yuvarlaktır. Göz rengi değişkendir bu türe özel bir göz rengi yoktur. Belirgin elmacık kemikleri vardı. Bu görüntüsü ile mısır sfenkslerini andırdığı için sfenks kedisi adını almıştır. Tüyleri yok denecek kadar azdır bu nedenle soğuğa karşı aşırı duyarlıdır ve haftalık olarak yıkanması gerekmektedir. Bu egzotik tür, tüysüz kedi olarak anılsa da işin aslı göründüğü gibi değildir. Çıplak gözle zar zor görünen ama dokunduğunuzda hissedebileceğiniz tüyleri vardır. Görüntüsü ile ilgi ve merak uyandıran bu türün en göze çarpan özelliği kırışıklıklarıdır. Omuzlarının etrafında, kulaklarının arasında ve yüzünde derin kırışıklıklar vardır. Kısa tüylü olmasından dolayı diğer kedilere oranlar kırışıklıkları daha göze çarpar.