Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01 Mayıs 2020, 02:44   #1
Çevrimdışı
Tomris
Tomris - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Standart Damızlık Kızın Öyküsü Özet – Margaret Atwood

Damızlık Kızın Öyküsü Özet – Margaret Atwood

Offred, Gilead Cumhuriyeti’nde, Amerika Birleşik Devletleri’nin yerini alan totaliter ve teokratik bir devlettir. Tehlikeli bir şekilde düşük üreme oranları nedeniyle, Handmaids, gebe kalmakta zorlanan elit çiftlere çocuk doğurmak için görevlendirilir. Offred Komutan ve karısı Serena Joy, eski bir müjde şarkıcısı olan ve “geleneksel değerlerin” savunucusu olarak hizmet eder. Offred, anlatıcının gerçek adı değildir — El yapımı adları, “El” Komutanlığı adının ardından gelen “” kelimesinden oluşur. Her ay, Offred menstrüel döngüsünde doğru noktada olduğunda, Serena ellerini arkasına otururken, Kumandan’la kişisel olmayan, sözsüz seks yapmalı. Offred’in özgürlüğü, tüm kadınların özgürlüğü gibi, tamamen kısıtlıdır. Evi sadece alışveriş gezilerinde bırakabilir, odasının kapısı tamamen kapanamaz,

Offred günlük hayatının hikayesini anlattığı gibi, okuyucunun romanın başlangıcına kadar olan olayları yeniden yapılandırabildiği sık sık geçmişe dönüşür. Eski dünyada, Gilead’dan önce, Offred’in evli bir adam olan Luke ile ilişkisi vardı. Karısını boşardı ve Offred ile evlendi ve birlikte bir çocukları oldu. Offred’in annesi bekar bir anne ve feminist bir aktivistti. Offred’in en iyi arkadaşı Moira şiddetle bağımsızdı. Gilead’in mimarları, kirliliği ve kimyasal döküntülerin doğurganlık oranlarının düşmesine yol açtığı, kolayca ulaşılabilir *****grafi, fuhuş ve kadına yönelik şiddet çağında güçlenmeye başladı. Orduyu kullanarak, başkan ve Kongre üyelerine suikast düzenlediler ve geçici olarak iktidara geldiklerini iddia ederek bir darbe başlattılar. Kadın haklarını reddettiler, kadınların mülk veya iş sahibi olmalarını yasaklamak. Offred ve Luke kızlarını aldı ve sınırdan Kanada’ya kaçmaya çalıştı, ama yakalandılar ve birbirlerinden ayrıldılar ve Offred ne kocasını ne de kızını görmedi.

Tutuklanmasından sonra, Offred’in evliliği iptal edildi (Luke’un boşandığı için) ve sakinleri tarafından Kırmızı Merkez olarak adlandırılan Rachel ve Leah Yeniden Eğitim Merkezine gönderildi. Merkezde kadınlar, Handmaids olma hazırlıklarında Gilead’in ideolojisine maruz kaldılar. Lydia teyze kadınları denetledi, Gilead’in kadınların erkeklere itaatkar olması ve yalnızca çocuk sahibi olmakla ilgilenmesi gerektiği inancını uyandıran konuşmalar yaptı. Lydia Teyze ayrıca, böyle bir sosyal düzenin nihayetinde kadınlara Gilead öncesi toplumun önerdiğinden daha fazla saygı ve güvenlik sunduğunu savundu. Moira Kırmızı Merkeze getirildi, ama kaçtı ve Offred onun ne olduğunu bilmiyor.

Komutanın evine atandığında, Offred’in hayatı kısıtlayıcı bir rutine yerleşir. Başka bir Handmaid olan Ofglen ile alışveriş gezileri düzenler ve asilerin cesetlerinin asıldığı Harvard Üniversitesi’nin dışında Duvar’ı ziyaret ederler. Hastalığı ve diğer komplikasyonları kontrol etmek için doktoru sık sık ziyaret etmeli ve Komutanın Hane’ye İncil’den okuduğu “Törene” katlanmak zorunda kalmalı, sonra Karısı ve Offred’ın onu beklediği yatak odasına gitmelidir. ve Offred ile seks yapıyor. Rutinin ilk molası doktoru ziyaret ettiğinde ve onu hamile bırakması için onunla seks yapmayı teklif ettiğinde gerçekleşir ve Komutanının muhtemelen kısır olduğunu düşündürür. O reddediyor. Doktor onu tedirgin ediyor, ancak önerisi çok riskli – eğer yakalanırsa gönderilebilir. Bir Törenden Sonra, Komutan, bahçıvanı ve şoförü Nick’i, Offred’den gelecek gece çalışmasında görmesini istemesini istedi. Düzenli olarak onu ziyaret etmeye başlar. Scrabble oynuyorlar (çünkü kadınlar okumasına izin verilmedi) ve bunun gibi eski dergilere bakmasına izin veriyorVogue. Bu gizli toplantıların sonunda, onu öpmesini ister.

Alışveriş gezilerinden birinde Ofglen, Offred’e Gilead’i devirmeye adanmış bir yeraltı örgütü olan “Mayday” üyesi olduğunu açıkladı. Bu arada Offred, Komutanlığı tanıdığı için Tören’in farklı ve daha az kişiliksiz olduğunu hissetmeye başladı. Onların gece konuşmaları, Komutanın ve diğer liderlerinin Gilead’da yarattıkları yeni düzene dokunmaya başlar. Offred ne kadar mutsuz olduğunu kabul ettiğinde Komutan, “Yumurtlamadan omlet yapamazsınız” diyor.

Bir süre Offred hamile kalmadan bir süre geçtikten sonra Serena, Offred’in gizlice Nick’le seks yapmasını ve çocuğu Komutan olarak terk etmesini önerir. Serena, Offred’e Nick’le uyursa kızının bir resmini getirmeyi vaat ediyor ve Offred, Serena’nın, Offred’in kızının nerede olduğunu her zaman bildiğini fark ediyor. Offred’in aynı gece, Nick’le yatması, Komutan gizlice onu, Komutanların fahişelerle karıştığı Jezebel’s adlı bir kulübe götürür. Offred Moira’nın orada çalıştığını görüyor. İki kadın banyoda buluşuyor ve Offred Moira’nın sınırı geçmeden hemen önce yakalandığını öğreniyor. Jezebel’in hayatını, çoğu siyasi mahkumun ve tehlikeli insanın gönderildiği Kolonilere gönderilmeyi tercih etti. Jezebel’in o gecesinden sonra Offred, Moira’yı bir daha asla göremediğini söylüyor. Komutan birkaç saat sonra üst kattaki Offred’i alır ve eskiden otel odası olanlarda seks yaparlar. Tutkuyu hissetmeye çalışıyor.

Offred, Jezebel’den döndükten sonra, gece geç saatlerde, Serena geldi ve Offred’e Nick’in odasına gitmesini söyledi. Offred ve Nick seks yapıyor. Yakında kimsenin haberi olmadan sık sık birlikte uyumaya başlarlar. Offred olayda yakalandı ve Ofglen’in Mayday Komutanından bilgi toplama taleplerini görmezden geldi. Bir gün, tüm Handmaids, Lydia Teyze tarafından denetlenen, sözde bir tecavüzcünün grup halinde yürütülmesine katılıyor. Ofglen ilk darbeyi vurdu. Daha sonra Offred’e sözde tecavüzcünün bir Mayday üyesi olduğunu ve onu sefaletinden çıkarmak için ona çarptığını söyler.

Kısa süre sonra, Offred alışverişe gider ve yeni bir Ofglen onunla buluşur. Bu yeni kadın Mayday’ın bir parçası değil ve Offred’e eski Ofglen’in kendisine gelen gizli polisi görünce kendini astığını söyledi. Serena, evde, Offred’in Jezebel’in ziyaretini öğrendi ve ceza verecek şekilde onu odasına gönderdi. Offred orada bekler ve Eyes yaklaşımından siyah bir minibüs görür. Sonra Nick içeri girdi ve Gözlerin gerçekten onu korumaya gelen Mayday üyeleri olduğunu söyledi. Offred, Komutan’ın boşuna itirazları üzerine, hapishaneye ya da özgürlüğe giderken onlarla birlikte bırakır; hangisini bilmez.

Yeni bir sonsözde kapanır 2195 Gilead Profesör Pieixoto tarafından yapılan konuşmada biçiminde yazılan, düşmesinden sonra,. Gilead’in oluşumunu ve adetlerini objektif, analitik dilde açıklar. Bangor, Maine’deki kaset kasetlerinde ortaya çıkan Offred’in hikayesinin önemini tartışıyor. Nick’in Offred’in kaçışını düzenlediğini, ancak bundan sonra onun kaderinin bilinmediğini öne sürdü. Kanada ya da İngiltere’ye kaçabilir ya da yeniden ele geçirilmiş olabilirdi.




İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir. Şu anda 0 mesajınız var.