Tekil Mesaj gösterimi
Alt 16 Mart 2023, 17:15   #1
Çevrimdışı
sırçafanus
sırçafanus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
yemek Salatalık Meftunesi Tarifi, Nasıl Yapılır?

Salatalık Meftunesi Tarifi, Nasıl Yapılır?


Medfûne, meftune Diyarbakır yemeklerinde yer alır . Badılcan denen patlıcandan yapılmıştır.
Diyâr - ı bekr ta'âmlarından olup ve bazıncandan ma'mûl bu isimle meşhûrdur ” Medfûne'nin tarifi 1764 tarihli Risale'de(Yemek Risalesi (Türk yemekleri: XVIII. yüzyıla ait yazma bir yemek risâlesi)) bu tanımlamayla başlıyor.



Osmanlı Mutfağındaki Çeşitleri

Basılı ilk yemek kitabı Melceü’t-Tabbâhîn'de Medfûne olarak tarif verilmiştir.Tarifi:
Mukaddem üç-beş patlıcan ın kabuğunu soyup tokça tekerlek kestikte bir miktar tuzlu su ile haşlandıktan sonra bir kıyye kıvırcık eti ni ceviz kadar ve bir-iki baş soğanı dahi hurdece doğrayıp lahma karıştırıp bir miktar tuz ile oğuşduralar. Badehu bir tencere içine mezkûr patlıcanlar ile kat kat döşeyip üzeri örtülünce nısfı koruk suyu nısf-ı âheri bayağı su konuldukta kapağını kapayıp tamam piştikte üzerine tarçın ekip tenâvül buyrula. Bazı memâlikte nar suyu ve sumak ile tabh ederler imiş.

Yörelere Göre Çeşitleri

Diyarbakır Kabak Meftunesi

Malzemeleri kış kabağı, kuzu eti,sadeyağ, domates salçası, sumak, sarımsak, tuz, pul biberdir. Diyarbakır Kabak Meftunesi 20.08.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Diyarbakır Hırçikli Meftunesi

Malzemeleri kuzu eti, sapıyla birlikte kurutulmuş patlıcan, kuru domates, kuru sivri biber, sadeyağ, domates salçası ve sumaktır. Kurutulmuş patlıcanların sap kısımlarına Diyarbakır'da hırçik denir.
Diyarbakır Hırçikli Meftunesi 20.01.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Diyarbakır Patlıcan Meftunesi

Diyarbakır Patlıcan Meftunesi 07.06.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Malzemeler
  • 500-750 g kuşbaşı et (Kemikli ya da kemiksiz)
  • 5-6 su bardağı sıcak su
  • 3 adet iri boy salatalık
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı (Veya 25-30 g tereyağı)
  • 3 adet orta boy domates (Rendelenmiş veya 1 yemek kaşığı domates salçası)
  • 3-4 diş sarımsak (Dövülmüş)
Sumak için
  • 1/2 su bardağı tane sumak
  • 2 su bardağı içme suyu
Nasıl Yapılır

Eti orta boy bir tencereye alarak orta ateşte sürekli karıştırmak suretiyle 8-10 dakika kavurun. Yağı ekleyip 5-6 dakika daha karıştırarak pişirin.
Rendelenmiş domatesi ekleyin ve iyice karıştırın. Son olarak suyu ilave edin ve et yumuşayana kadar pişirin.
Salatalıkları uzunlamasına ortadan ikiye bölün ve çekirdekli kısımlarını çay kaşığıyla çıkardıktan sonra iri kuşbaşı et formunda doğrayın.
Salatalıkları yumuşayan etlerin üzerine ilave ettikten sonra tuz ile karabiberi serpin ve orta ateşte pişmeye bırakın.
Tane sumağı ufak bir tencerede su ilave ederek orta ateşte kaynatın. Kaynadıktan 5 dakika sonra ocaktan alın. Böylece sumağın ekşisi ve rengi çıkmış olacaktır. Sumağın suyunu süzün.
Sumak suyunu tencereye ilave edin ve salatalıklar iyice yumuşayıncaya dek pişirin. Ocağın altını kapatınca sarımsakları ekleyerek karıştırdıktan sonra sıcak servis edin.








Alıntı