Tekil Mesaj gösterimi
Alt 16 Mart 2023, 10:18   #1
Çevrimdışı
sırçafanus
sırçafanus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
:) Dünyanın Dört Bir Yanından Ülkelerin Enfes Kahvaltı Kültürleri

Dünyanın Dört Bir Yanından Ülkelerin Enfes Kahvaltı Kültürleri


Kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı.” diyerek kahvaltının önemini vurgulayan Cemal Süreya gibi dünyanın pek çok yerinde kahvaltı, günün en önemli ve keyifli öğünü olarak görülüyor. Tabii alışık olduğumuz kahvaltı anlayışının aksine her ülkenin kendine has bir kahvaltı kültürü olduğunu söylemek mümkün. İşte dünyanın dört bir yanından ülkelerin enfes kahvaltı kültürleri!

Tortilla, Jalapeno ve Daha Nicesi: Meksika



Dünyanın en baharatlı ve renkli yemeklerine sahip Meksika mutfağı, kahvaltı konusunda da kendine has bir deneyim sunuyor. Her öğünde kendine mutlaka yer bulan Tortilla ekmeği, kahvaltıların da vazgeçilmez lezzeti. Günün bu ilk öğününde yumurtayı eksik etmeyen Meksikalıların kahvaltı tercihleri arasında huevos a la Mexicana adlı, domates, soğan ve jalapeno biberi eklenerek hazırlanan çırpılmış yumurta; huevos rancheros denilen, menemeni andıran, yanında mısır ekmeği ve salsa sosla servis edilen yumurtalı bir yemek yer alıyor. Meksikalılar, öğlen ve akşam yemeklerinde tercih ettikleri klasik lezzetleri, kahvaltılık yiyeceklerle başarıyla harmanlayarak kahvaltı öğününde de doyurucu bir lezzet deneyimi ortaya koyuyorlar.

Sıra Dışı Bir Kahvaltı Deneyimi: Japonya

Yemek konusunda akla gelen tüm tariflerden tamamen farklı bir mutfağa sahip olan Japonlar, öğle ya da akşam yemeğine benzer bir kahvaltıyla güne başlamayı tercih ediyor. Genellikle her öğünde yer alan buharda pişmiş pirinç, kahvaltıların da vazgeçilmezi. Yağlı ve ağır yiyeceklerden kaçınan Japonlar, kahvaltıda sağlıklı fakat bir o kadar da doyurucu besinleri tüketiyorlar. Kahvaltı öğününün büyük bir kısmını yüksek protein içeren besinler oluşturuyor. Genellikle balık, sushi veya yumurtanın yer aldığı Japon kahvaltısında soya fasulyesi ezmesi, et suyu, mantar ve deniz yosunu ile hazırlanan miso çorbası da yer alıyor. Sağlıklı beslenmeyi hiçbir öğünde ihmal etmeyen Japonlar, kahvaltı öğününü yeşil çay içerek tamamlıyorlar.

Cappuccino ve Cornetto ile Kahvaltı Keyfi: İtalya




Muhteşem makarna ve pizzalarıyla herkesin kalbini fetheden, dünyanın popüler mutfaklarından İtalyan mutfağı; kahvaltı konusunda önceliği kahveye bırakıyor. Genellikle cappuccino tercih eden İtalyanlar, bu kahvenin yanında cornetto denilen İtalyan kruvasanlarıyla güne başlıyor. Süslü kahvaltı masalarını göremeyeceğiniz İtalyan kahvaltıları, herkesin yolda yürürken bile tüketebileceği ürünlerden oluşuyor. İtalyanlar için kahvaltının amacı, güne hızlıca enerji depolayarak başlamak. Yemek kültürü oldukça önemli bir yere sahipken kahvaltı onlar için ana bir öğün değil. Bu nedenle kahvaltıda genellikle tatlıyı tercih ediyorlar.


Eşi Benzeri Yok: Türkiye



Karnınızdan önce gözünüzü doyuran Türk kahvaltısının dünya çapında adını duyurması şaşırtıcı değil. İtalyanların aksine ülkemizde kahvaltı, günün en gösterişli öğünü olabilir. Âdeta görsel bir şölene dönüşen Türk kahvaltısında çeşit çeşit peynir, zeytin, reçel, bal, kaymak, yumurta ve hamur işleri yer alıyor. Genellikle çay ile güne başlayan Türkler kahvaltı sofralarında börek, simit, poğaça ve ekmek gibi hamur işlerini de eksik etmiyor. Yumurtanın kahvaltının vazgeçilmezi olduğu Türk kahvaltısında sucuklu yumurta ve soğanlı mı, soğansız mı tartışmasıyla ülkeyi iki bölen menemen kahvaltı masalarındaki yerini yıllardır koruyor.

Güne Doyurucu Bir Başlangıç: Amerika

Dizi ve filmlerden âşina olduğumuz Amerikan kahvaltısı, kendine has lezzetleriyle farklı bir deneyim sunuyor. Türklerin yemek kültüründe olduğu gibi kahvaltı, Amerikalılar için de oldukça önemli bir öğün. Öğlen sadece sandviç ya da salatayla yetinen Amerikalılar, öncesinde zengin bir kahvaltıyı tercih ediyor. Yumurta tercihleri arasında, bizim sahanda yumurta olarak bildiğimiz sunny side up, çırpılmış yumurta ya da çörek, yumurta, hollandaise sos ve domuz pastırması ile hazırlanan eggs benedict yer alıyor. Amerikan kahvaltısı olarak tanımlanan klasik bir tabakta sosis, patates, peynir, pancake, domates ve tost gibi yiyeceklere rastlamak mümkün.

Küçük Bir Öğle Yemeği (Petit-Déjeuner): Fransa



Peynir denilince akla ilk gelen ülke Fransa olsa da peyniri asla bir kahvaltılık olarak görmeyen Fransızlar, kahvaltı konusunda İtalyanlar gibi sadece tatlı ve kahveyi tercih ediyor. Genellikle baget ekmek, kruvasan ya da dilimli ekmek tüketen Fransızlar, yanında reçel ya da bal tercih ederek kahvaltı öğününe tatlı bir dokunuş ekliyor. Eğer siz de Fransızlara özgü keyifli bir kahvaltı deneyimi yaşamak isterseniz yakın zamanda Michelin Guide’ın tavsiye edilen restoranlar listesinde yerini alan Pera Palace Otel’in ihtişamlı buluşma mekânı Kubbeli Salon’da Fransız kahvaltısını deneyebilirsiniz.






















Alıntı






Deneyim dediğimiz şey, yitirdiğimiz masumiyetimizdir.

William Blake