Forumel.Com

Forumel.Com (https://www.forumel.com/)
-   Sağlık Köşesi (https://www.forumel.com/saglik-kosesi/)
-   -   Hazımsızlık Nedir? Hazımsızlık Sebepleri (https://www.forumel.com/saglik-kosesi/4292-hazimsizlik-nedir-hazimsizlik-sebepleri.html)

Tomris 30 Haziran 2020 01:20

Hazımsızlık Nedir? Hazımsızlık Sebepleri
 
Hazımsızlık ne demek?
Tıp literatürüne dispepsi olarak geçmiş olan hazımsızlık; mide bölgesinde yaşanan mide bulantısı, şişlik, erken doyma, bağırsaklarda görülen tembellik, rahatsızlık ve benzerleri gibi şikayetler ile ortaya çıkmaktadır. Genel olarak yetişkinler üzerinde görülen hazımsızlık, tedavi edilmezse bireyin günlük hayatını çok olumsuz yönde etkiler ve yaşam kalitesini adeta minimuma düşürür.

Hazımsızlık Sebepleri Nelerdir?
Hazımsızlığın sebepleri arasında belli başlı hastalıklar vardır. Bu hastalıklar; reflü, pankreas hastalıkları veya pankreas kanseri, mide ülseri yada mide kanseri, safra kesesi rahatsızlıkları, çeşitli aspirin ve romatizma ilaçları dolayısıyla meydana gelen rahatsızlık halleri gibi ifade edilebilir.

Hazımsızlık yapan bu gibi etkenlerin dışında, yanlış beslenme alışkanlıkları da bu hastalığı tetikleyen bir durumdur. Çokça ağır, bol kalorili ve yağlı yiyeceklerin hazmedilmesi oldukça zordur. Böyle besinlerin zararları, gece geç vakitlerde tüketildiğinde daha da fazla olduğu ortaya çıkar. O sebeple geç vakitlerde oldukça yağlı ve sindirimi zor olan besinleri tüketmemek gerekir.

Bazı çiğ meyveler de, özellikle turunçgiller hazımsızlığa neden olabilmektedir. Bu meyveler, yenilirken aşırı tüketimden kaçınılmalıdır. Gazlı, asidik ve alkollü içeceklerin de tüketildiğinde; uzmanlar, hazımsızlığa sebep olmadığını ama ileride mide içerisinde ve bünyede kalıcı problemlere sebep olabileceğini aktarmaktadırlar.




Süt ve süt ürünleri de bazı laktoz alerjisi olan bünyelerde hazımsızlığa sebep olur. Dolayısıyla hastalar besinleri deneyerek, hangilerinin kendileri için hazımsızlık yaptığını bulabilir ve ona göre önlem alabilirler.

Hazımsızlık nasıl giderilir?
Sağlıklı ve sıvı yiyecekler tüketmek hazımsızlığı engeller. Örneğin her gün ana yemek öncesi çorba içebilirsiniz. Sıvı olan yiyecekler hazmı kolaylaştırır ve daha sağlıklı sindirim sistemine kavuşmanızı sağlar. Bu nedenle az ve sık yemek yemek de önemlidir. Küçük porsiyonlar hazımsızlığı önler.

Hazımsızlığı önlemek için neler yapılmalı?
Hazımsızlığı önlemek için, mutlaka hareketli olun ve sık sık egzersiz yapın. Spor yapacağınız ortam yoksa veya egzersiz yapmaya vakit bulamıyorum diyorsanız, hızlı ve sık adımlarla yürümeye çalışın. Çokça yürümek sindirim sisteminizin iyi çalışmasını sağlar ve sağlığınız açısından da önemlidir.

Hazmedememe durumunuz, yukarıda belirttiğimiz tavsiyelere uyduğunuz takdirde en azami derecede azalma gösterecektir. Ancak hala bütün bu yöntemlere rağmen düzelmeyen bir hazımsızlık problemi yaşarsanız ve hazımsızlığın dışında (kansızlık, kilo verme, lokmayı yutmada güçlük çekme, bulantı, kusma gibi) başka belirtiler de görüyorsanız, vakit kaybetmeden doktor kontrolünden geçiniz.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:06.

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.