Forumel.Com

Forumel.Com (https://www.forumel.com/)
-   Psikoloji (https://www.forumel.com/psikoloji/)
-   -   Bu İki Kelime İle Düşünce Yapınızı Ve Hayatınızı Değiştirin (https://www.forumel.com/psikoloji/7133-bu-iki-kelime-ile-dusunce-yapinizi-ve-hayatinizi-degistirin.html)

Lilith 17 Ekim 2020 12:50

Bu İki Kelime İle Düşünce Yapınızı Ve Hayatınızı Değiştirin
 
Hayatımızı bazen büyük hikayeler değil, küçük detaylar bile değiştirmeye yetebilir. Eğer siz de sözcüklerin ruhuna, uyandırdığı etkiye inananlardansanız, o halde bu yazımız tam olarak size göre. İstemekten öte artık sen de yaşamının kontrolünü eline geçirmek istiyorsan buna sözcüklerden başlamalısın.



Ünlü yazar Bernard Roth’un “Başarı Alışkanlığı“ adını verdiği kitabında tam olarak bu konuya vurgu yaptığını görebilirsiniz. Roth’un görüşüne göre başarıya ulaşma noktasında iki kelimeye özellikle odaklanmamız çok önemli. Yazar kitabında başarıya ulaşma noktasında daha pek çok püf noktasına değiniyor; ancak özellikle bu iki kelimenin kullanımına özel bir parantez açmış.


“Ama” Değil “Ve” Sözcüğünü Kullanın

[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]

“Film izlemeye gitmek istiyorum ama bugün yapılacak bazı işlerim var.” gibi bir cümle yerine, “Ben bugün film izlemeye gitmek istiyorum ve yapacağım bazı işlerim var” gibi bir cümle kurmak çok daha pozitif bir sonuç verecektir. Yazara göre içinde ama bağlacının olduğu her cümlede bir çatışma söz konusu. Ama bağlacının sol ve sağında yer alan cümleler bu çatışmaya mahkum olacaktır. Oysa aynı cümle “ve” bağlacı ile kurulduğunda o halde bir bütün gibi algılanıyor. Ancak ya da ama gibi bağlaçlar genelde zıtlık yaratmak için tercih edilir.

[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]

Ve bağlacı ise birleştirici bir kimliğe sahiptir ve bu nedenle de çok daha olumludur. Yeni bir dil öğrenmek istiyorum ama zaman sorunu yaşıyorum. Yeni bir araba alacağım ama onarmam gerekecek. Yeni bir kitaba başladım ama çok uzun. Bu örnekleri daha da çoğaltmak olasıdır. “Yeni bir kitaba başladım ve çok uzun” gibi bir cümle kurulduğu zaman çatışma duygusu oluşmuyor. Ortaya çıkan anlam kitabın niteliği ile alakalı yeni bir bilgi olarak düşünülüyor.


“Zorundayım” Değil “İstiyorum” Sözcüğünü Kullanın

Roth yazdığı kitapta en ufak yüklem değişikliklerinin dahi anlamda büyük farklar yarattığını vurguluyor. Bu aynı zamanda düşünceler yönetmekle de alakalı bir durum. Bir şeylere dair değişiklikler yapmak esasen sanıldığından çok daha kolay gerçekleşir. Karmaşık bir projeye dair korkuyla ve endişeyle yaklaşmak yerine onu başarılı bir şekilde tamamladığınızda ortaya çıkacak rahatlama hissine odaklanmalısınız. İşinizden ya da sosyal çevrenizden nefret ediyorsanız başka insanları suçlamanıza gerek yoktur.

[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]


Bu noktada tek sorumlu bizzat sizsiniz. Kullanılmaması gereken sözcüklerden bir tanesi de “zorundayım” sözcüğüdür. En azından yazar kitabında bu düşünceyi savunuyor. “Yarın okula gitmek zorundayım” demek yerine, “Yarın okula gitmem gerek” gibi bir cümle kurmak çok daha akıllıca olacaktır. Basit bir kelime seçimi bile iki cümle arasında devasa bir anlam farkı yaratıyor. Bunu yaşamda bir strateji olarak algılayabilirsiniz. Hiçbir mevzu sizin için “zorundayım” gibi bir sözcükle ifade edilmemelidir. Başarıya ulaşma noktasında zorundayım sözcüğünü rafa kaldırım gerek sözcüğünü hayatınıza almalısınız.

Zeytin 17 Ekim 2020 13:16

Cevap: Bu İki Kelime İle Düşünce Yapınızı Ve Hayatınızı Değiştirin
 
Sozcuk degistiginde kelimenin anlamida /anlama seklide degisiyor sanki .

Lilith 17 Ekim 2020 13:20

Cevap: Bu İki Kelime İle Düşünce Yapınızı Ve Hayatınızı Değiştirin
 
kesinlikle ve beyine öyle yer ediyor .


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:00.

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.