Forumel.Com

Geri Git   Forumel.Com > Eğitim > Eğitim ve Öğretim > Psikoloji

Psikoloji Psikoloji hakkındaki bilgi, haber ve paylaşımların yer aldığı bölüm.


İçinizden Gülümsemek Gelmese Bile Onu Daha Çok Yapmak Sizi Daha Mutlu Eder

Psikoloji hakkındaki bilgi, haber ve paylaşımların yer aldığı bölüm.



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
İçinizden Gülümsemek Gelmese Bile Onu Daha Çok Yapmak Sizi Daha Mutlu Eder
Konudaki Cevap Sayısı
1
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
576

Kullanıcı Etiket Listesi

  
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 04 Mayıs 2020, 19:36   #1
Çevrimdışı
Tomris
Tomris - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Standart İçinizden Gülümsemek Gelmese Bile Onu Daha Çok Yapmak Sizi Daha Mutlu Eder

İçinizden Gülümsemek Gelmese Bile Onu Daha Çok Yapmak Sizi Daha Mutlu Eder

Daha fazla gülümsemek pek çok insanın yapılacaklar listesindedir. Fakat çoğu insanın düşündüğü gibi o ulaşılacak basit bir hedef değildir. Bazen gerçekte istemeseniz de onu yapmak zorundasınızdır. Bu teorinin basit bir parçası; mutlu olmak sizi gülümsetir ve gülümsemek sizi mutlu eder.

Teori sizin vücudunuzun iletişim kurma şeklinin aynı zamanda duygularınızı da etkilediği fikrine dayanır. Genellikle yüzünüzde gevşek mimiklere ve üzgün bir ifadeye sahipseniz, o düşünce yapısına uyuyorsunuz. Başka bir deyişle, sözsüz iletişimin üzerinizde “yan etkisi” vardır.


Gülümsemek sizin daha mutlu hissetmenize yardımcı olabilir.

Gülümsemenin fonksiyonları
Gülümsemek evrensel bir mimiktir. Bu demektir ki, hangi kültürden olursa olsun bütün insanlar gülümser. İlginç olan gülümseme sadece neşeli veya mutlu olduğunu göstermek için değildir. Aslında üç çeşit gülümseme vardır:

Mutluluk gülümsemesi. Bu en bilinen gülümsemedir. Mutluluğunuzu ifade etmek için gülümsersiniz. Dünyaya mutlu olduğunuzu göstermek sizin tatmin olduğunuzu ve başardığınızı gösterir.
Sosyal gülümseme. Bu tür gülümseme mutlulukla ilgili değildir. Onu etrafınızdaki insanlara güven duygusunu iletmek için kullanırsınız. Bu gülümsemeyi insanların size güvenebileceğini, sizinle ilgili herhangi bir endişeye düşmemelerini göstermek için kullanırsınız. Bu gülümseme çeşidini caddelerde, marketlerde vs. gibi yerlerde kullanırsınız. Esasen bu gülümsemeyi tanımadığınız insanlar için kullanırsınız.
Üstünlük gülümsemesi. Bu gülümsemeyi etrafınıza kibir yaymak ve başkalarından daha önemli olduğunuzu göstermek için kullanırsınız. O bir gurur emaresidir ve aklınızdaki şu fikrin işaretidir: kendinizi etrafınızdaki diğer herkesten daha iyi hissediyorsunuzdur.

Gülümsemek daha çok mutluluğa yol açar
İnanması belki zor ama daha rahat, mutlu mimiklere sahip olmak sizi daha rahat ve mutlu hissettirir. Daha çok gülümseme sizi mutlu eden bir diğer fiziksel davranış örneğidir. 80’lerde Fritz Strack’ın yaptığı bir çalışma bunu kanıtlar.

Bu çalışmada, iki grup insana karikatürler gösterilmiştir. Bir grup ağızlarında birer kalemle mizah dergisini okumak zorundaydı, diğer grubun ağzında ise herhangi bir şey yoktu. Kalem gülümserken kullandığımız zygomaticus major kasını uyardı.

Ağzında kalem olan grup gülünç konulara ağzında kalem olmayan gruba göre çok daha fazla açıktı. Bu, araştırmacıları fizyolojik olarak aynısı kopya edilen gülümsemenin insanı pozitif bir duruma sokabileceği sonucuna vardırdı.

Bu çalışma psikolojide çok etkili bir teori oldu, çünkü fiziksel ifadeler insanı belirli duygulara yönlendirir. Bu ise duyguların belirli fiziksel ifadelere neden olmasıyla aynıdır.

Strack’ın çalışmasıyla ilgili tartışmalar
İlk çalışmadan sonra, bilim insanları onun elde ettiği sonuçları tekrarlamayı denediler. Ne yazık ki, hiçbiri onun sonuçları kadar kesin sonuçlara ulaşamadı. Bundan dolayı, Strack’ın çalışmasına sağlam destek veren başka bir deney olmadı.

Aslında, bunu ayna karşısında yapmaya çalışırsanız, diğer iyi bilinen bir olgu ortaya çıkar: plasebo etkisi. Bazen Plasebo etkisi sayesinde, aslında işe yaramayan süreçler, meditasyonlar ve tedavilerden sonuç alabilirsiniz.

Sizi gülümsetecek (ve mutlu edecek) egzersizler
Bütün bunlarla beraber, asıl soru sizi gülümsetecek egzersizlerin olup olmadığıdır. Yale Üniversitesinden Profesör Laurie Santos tam da bununla alakalı olarak “Psikoloji ve İyi Yaşam” adlı bir ders vermeye başladı. Bu ders Yale’in tarihindeki en popüler derstir. Santos bu derste, mutluluk duygunuzu arttırmak için her gün yapabileceğiniz 5 şeyden bahseder:

1. Memnuniyet listesi yapın
Her gece olmasa da haftada birkaç kez bir defter veya günlüğe minnettar olduğunuz her şeyi yazın. Yardımcı olması için şu soruları kullanabilirsiniz: hayatta sizi mutlu eden şey nedir ve/veya hayatınızda olduğu için minnettar olduğunuz kişi kimdir?

2. Daha iyi uyuyun
Bu sadece daha fazla uyumakla değil daha iyi uyumakla ilgili. Yaş ilerledikçe günde 8 saat uyumak dünyalara bedeldir. Aynı zamanda, yaşlandıkça çok uyumaya gerek yok gibi görünüyor. Bir de yaş ilerledikçe hayatınızda uyumanızı zorlaştıracak daha çok problem olacağı gerçeği var.

Ama herkes bilir ki iyi bir uykunun tonlarca faydası var. Mesela, hormonal sisteminizin düzgün çalışmasına yardımcı olur. Bu da diğer vücut sistemlerini ve metabolizma, sindirim, konsantrasyon gibi fonksiyonları etkiler.

3. Meditasyon yapın
Günde 10 dakikalık meditasyonla tüm ruh halinizi iyileştirebilirsiniz. Meditasyon yüzyıllar öncesine uzanır ve kanıtlanmıştır. Ayrıca harika bir özelliği vardır: meditasyon yapmak farkında olma kabiliyetinizi arttırır.

4. Sevdiklerinizle vakit geçirin
Sevdiğiniz insanlarla vakit geçirmek rahatlamanıza, yükümlülüklerinizi unutmanıza ve daha mutlu biri olmanıza yardımcı olur. Bunun sebebi ise sosyal bağlantılar ve kişiler arası iletişimin birçok mutlu andan oluşmasıdır: tatiller, partiler, kutlamalar, oyunlar…

5. Sosyal medyada daha az vakit geçirin
Sevdiklerinizle daha çok vakit geçirmeniz elbette diğer iletişim türlerine ayırdığınız vaktin daha az olduğu anlamına gelir. Örneğin: ekranlar aracılığıyla insanlarla mesajlaşmak gibi.

Sosyal medyanın iletişime birçok faydası olduğu doğrudur ancak “gerçek ilişkiler” sosyal medya yüzünden zedelenmemelidir. Bir dakikanızı ayırıp gerçek etkileşimlerin, hayat kalitenizin sübjektif görünümü söz konusu olduğunda, nasıl daha önemli olduğunu düşünün. Sadece emoji kullanılarak paylaşılan gülümsemenin fazla bir değeri yoktur.

Sizden ayrılmadan önce, söyleyecek bir şeyimiz daha var: daha fazla gülümsemeyi unutmayın!




İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir. Şu anda 0 mesajınız var.
 
Alt 02 Şubat 2024, 22:34   #2
Çevrimiçi
HaDeS
HaDeS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Standart Cevap: İçinizden Gülümsemek Gelmese Bile Onu Daha Çok Yapmak Sizi Daha Mutlu Eder

Gülümsemek sizin daha mutlu hissetmenize yardımcı olabilir. Bunu sevdim bak.
 

Yer İmleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor: (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:16.

Forum Bilgilendirme Künye
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Forumel, lisanslı vBulletin kullanmaktadır!
Forum Sahibi: Dea Dia ve Gece

Sitemiz; yer sağlayıcı bir forum sitesidir. Forumel.Com adresimizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt olarak yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresleri de dahil olmak üzere sair kişi veya adli mercilere müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir paylaşımın olduğunu düşündüğünüz mesaj ya da konuyu; İLETİŞİM linkine bildirim yoluyla iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.

Tasarım: Dea Dia