Forumel.Com

Geri Git   Forumel.Com > Müzik ve Sinema > Müzik Dünyası

Müzik Dünyası Müzik dünyasından son haberler, albümler, şarkılar
ve paylaşımlar.


Çok sesli türk müziği

Müzik dünyasından son haberler, albümler, şarkılar
ve paylaşımlar.



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Çok sesli türk müziği
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
324

Kullanıcı Etiket Listesi

  
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Mayıs 2020, 00:46   #1
Çevrimdışı
Tomris
Tomris - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Çok sesli türk müziği

Çok sesli türk müziği


Çok sesli müzik, değişik tonlardaki sesleri, kulağa güzel gelecek halde bir araya getirilerek oluşturulur. İsminden de anlaşılacağı üzere, bu müzik türünde birden çok ses kullanılmaktadır, kimi zaman "Polifonik Müzik" adıyla de karşımıza çıkabilmektedir. Çok sesli müzik yapılırken bilhassa flüt, çello, keman, obua, kontrbas, tef, trampet gibi müzik aletleri kullanılmaktadır.

1936 senesinde Ankara Devlet Konservatuarı kurulmuştur. Ankara Devlet Konservatuarı, Klasik Türk Toplum Müziği'nin çok sesli müzik ile harmanlanarak Çok Sesli Türk Müziği'nin temellerinin sağlamlaşmasında önemli rol oynamıştır. Yurt dışına gönderilen öğrenciler ise türlü müzik akımları ile tanışmış ve bu akımların etkisinde kalmış olsalar da Türkiye'ye döndüklerinde çok sesli müzikle ilgli türlü eserler oluşturmuşlardır. Bahsi geçen yurtdışına gönderilen öğrencilerden Cemal Reşit Rey, Ahmed Adnan Saygun, Ulvi Cemal Erkin, Hasan Ferit Alnar, Necil Kazım Akses gibi isimler cumhuriyet tarihinin ilk bestekârları olmuşlar ve Çok Sesli Türk Müziği'nin gelecek nesillere aktarılmasında önemli rol oynamışlardır. Hassaten Ahmet Adnan Saygun, yurtdışında vermiş olduğu konferanslar ve konserlerle, Türk Müziği'nin tanıtılmasında pek önemli bir rol oynamıştır. Yapıtları pek çok ülkede çalınan Saygun'un bilhassa Paris ve New York'ta seslendirilen "Yunus Emre Oratoryosu" bütün dünya çapında beğeni toplamıştır.


Dünya içerisinde çok sesli müziki 19. yüzyılda belli bir biçimde görülmeye başlanmıştır. Çok sesli müziğin ülkemize girişini kimi zaman Osmanlı Devleti'nin son dönemine dayandıranlar olmakla birlikte, tam anlamıyla Mustafa Kemal Atatürk'ün öncülüğünde olmuştur. Cumhuriyetin ilk yıllarında uluslararası müzik araçları ve müzik tekniklerinin kullanılmış olduğu Batı Müziği'ne yönelerek ve çağdaş müzik ile Klasik Türk Toplum Müziği esas alınmak suretiyle Çok Sesli Türk Müziği'nin temelleri atılmıştır. İlk başta Türk Toplum Müziği'nin tarihçesi ve gelişimi üstüne araştırmalar yapılmış, ek olarak çok sesli müzik üstüne türlü yazılar yazılıp, yayınlar çıkartılarak halkın çok sesli müziği tanıması sağlanmıştır. Takip eden süreçte çok sesli müziğin yurtdışındaki temsilcileri olan Joseph Marx, Paul Hindermith, Carl Ebert ve Béla Bartok gibi ünlü isimler ülkemize davet edilmiş, bunun dışında öğrenciler yurtdışına gönderilerek çok sesli müziğin öğrenilmesi özendirilmiştir.




İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir. Şu anda 0 mesajınız var.
 

Yer İmleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor: (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 23:05.

Forum Bilgilendirme Künye
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Forumel, lisanslı vBulletin kullanmaktadır!
Forum Sahibi: Dea Dia ve Gece

Sitemiz; yer sağlayıcı bir forum sitesidir. Forumel.Com adresimizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt olarak yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresleri de dahil olmak üzere sair kişi veya adli mercilere müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir paylaşımın olduğunu düşündüğünüz mesaj ya da konuyu; İLETİŞİM linkine bildirim yoluyla iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.

Tasarım: Dea Dia