Forumel.Com

Geri Git   Forumel.Com > Genel ve Güncel > Ekonomi Haberleri

Ekonomi Haberleri Ekonomi dünyasından en sıcak haberlerin yer aldığı bölüm.


Türkiye salgına karşı mali teşvik büyüklüğünde 168 ülke arasında 63. oldu

Ekonomi dünyasından en sıcak haberlerin yer aldığı bölüm.



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Türkiye salgına karşı mali teşvik büyüklüğünde 168 ülke arasında 63. oldu
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
431

Kullanıcı Etiket Listesi

  
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 27 Mayıs 2020, 11:59   #1
Çevrimiçi
Dea Dia
Dea Dia - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Standart Türkiye salgına karşı mali teşvik büyüklüğünde 168 ülke arasında 63. oldu

Türkiye salgına karşı mali teşvik büyüklüğünde 168 ülke arasında 63. oldu

Ülkelerin salgına karşı attığı ekonomik teşvik adımlarının karşılaştırıldığı akademik çalışmada, Türkiye mali teşvik paketinin milli gelire oranı sıralamasında yüzde 3,78'lik oranla 168 ülke arasında 63. sırada yer aldı. Çalışmada kullanılan altı değişkenin ağırlıklı ortalaması alınarak hesaplanan "Covid19 ekonomik teşvik endeksi" kategorisinde ise Türkiye, 0 olan ortalama seviyenin altındaki -0,76 puanla 168 ülke arasında 127. sıraya yerleşti. Dünyada da ilgi çeken çalışmaya imza atan akademisyenlerden Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ceyhun Elgin, sozcu.com.tr'ye yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ekonomik teşvik adımlarında benzer ülkere göre geride kaldığını, daha fazla doğrudan gelir desteğine ihtiyaç olduğunu belirtti.



Corona virüsü salgını, küresel ekonomide eşi görülmemiş bir yavaşlamaya neden oldu. Bu nedenle de dünya genelinde hükümetler, daha önce görülmedik ölçüde büyük mali ve parasal teşvik adımları attı.

Salgının vaka ve ölüm sayıları açısından tek tek ülkelere etkileri farklılıklar gösterirken, hükümetlerin açıkladığı ekonomik paketleri büyüklükleri de ciddi farklılıklar içerdi.

Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ceyhun Elgin, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Abdullah Yalaman ve Güney Kore Sungkyunkwan Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Gökçe Başbuğ, ülkelerin salgın karşısında attığı ekonomik politika adımlarını karşılaştıran önemli bir çalışmaya imza attı.

Ekonomi Politikası Araştırma Merkezi’nin (CEPR) yayımladığı çalışmada, Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerinin yanı sıra tek tek ülkelerin verilerinin yer aldığı resmi internet siteleri ve gazete haberleri gibi çeşitli kaynaklardan yararlanıldı.

168 ÜLKE İNCELENDİ
Dünyada da ses getiren çalışmada, “covid19 ekonomik teşvik endeksi” de geliştirilirken, ekonominin 168 ülke karşılaştırıldı. Çalışmada 168 ülkenin açıkladığı mali teşviklerin milli gelire oranı, merkez bankalarının faiz indirimleri, rezerv gereklilik kat sayılarındaki değişiklikler, makro-finansal paketlerin milli gelire oranı ve ödemeler dengesi ile döviz kuru kararlarına dair geniş bir veri tabanı oluşturuldu.


Son olarak 24 Mayıs’ta güncellenen verilere göre, mali teşvik paketinin milli geliri oranı kategorisinde Türkiye, yüzde 3,78 oranıyla 168 ülke arasında 63. sırada yer aldı. Türkiye, G20 üyesi 19 ülke arasında ise 14. sırada bulunuyor. G20 ülkeleri arasında ilk sırayı ise yüzde 21,1’lik oranla Japonya aldı.

Dış borç geri ödemeleri vadesinde ödemeyerek temerrüde düşen Arjantin, milli gelire oranla yüzde 4 büyüklüğündeki mali teşvik paketiyle Türkiye’nin üzerinde yer aldı. Komşu ülke Yunanistan da milli gelire oranla yüzde 7,25 büyüklüğündeki paketle, sıralamada Türkiye’nin üzerinde yer alan bir diğer ülke oldu. ABD yaptırımları nedeniyle ekonomisi ağır bir krizde olan İran’da da paketin büyüklüğü yüzde 14 oldu.

190 MİLYAR TL’LİK TEŞVİK PAKETİ
Çalışmadaki verilere göre, Türkiye’nin mali teşvik paketinin büyüklüğü, milli gelirin yüzde 3,78’i, yani 190 milyar TL (28,5) oldu.


Çalışmada kullanılan altı değişkenin ağırlıklı ortalaması alınarak hesaplanan “Covid19 ekonomik teşvik endeksi” (CESI) kategorisinde ise Türkiye, 0 olan ortalama seviyenin altındaki -0,76 puanla 168 ülke arasında 127. sıraya yerleşti. CESI puanı en yüksek olan ülke 4,39 puanla Britanya oldu. İç savaşın sürdüğü Afganistan, -0,73 puanla Türkiye’nin üzerinde yer aldı.



“TÜRKİYE TEŞVİKLERDE GERİDE KALDI”

Sozcu.com.tr’ye konuşan Prof. Dr. Ceyhun Elgin, Türkiye’nin mali ve parasal teşvik adımlarının büyüklüğünün, kendisine benzer ülkelerin gerisinde kaldığına işaret etti.

Türkiye’nin salgının ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerine karşı daha fazla adım atması gerektiğini belirten Elgin, bütünlüklü bir politika programına ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Mali ve parasal politika alanında manevra alanının geçmişte atılan adımlar nedeniyle sınırlı olduğuna işaret eden Elgin, başta kayıt dışı çalışanlar olmak üzere salgından ekonomik olarak en olumsuz etkilenen toplumsal kesimlere dönük doğrudan gelir desteğinin de artırılması gerektiğini, doğrudan gelir desteğinin dünyaya kıyasla düşük seviyede kaldığı belirtti.

Elgin, hükümetin teşvik paketinin büyüklüğünü açıklarken banka kredilerini de hesaba kattığını ancak kendi hesaplamalarında bu kalemin yer almadığını dile getirdi.

IMF TEŞVİK KALEMLERİNİ SIRALADI
IMF’nin salgına dair ekonomik politika adımlarını takip sayfasında Türkiye ile ilgili bölümde teşvik paketine ilişkin şu kalemler sıralandı:

“En düşük emekli maaşının artırılması, ihtiyaç sahibi ailelere doğrudan nakit desteği, şartlarının kolaylaştırılmasıyla artırılan kısa çalışma ödemeleri, salgından etkilenen sektörlere dönük düşürülen ve ertelenen vergiler, gelir vergisi beyannamelerinin verilme ve ödeme sürelerinin sürelerinin uzatılması, hanelerin belediyelere ödemelerinin esnetilmesi, üç aylık işten çıkarma yasağı ve ücretsiz izne çıkarılanlara İŞKUR üzerinden yapılan destek ödemeleri, 32 bin yeni sağlık personeli alımı ve performans ödemelerinin artırılması, sosyal yardım ve dayanışma vakıflarının ödemelerinin artırılması, çiftçilere desteğin artırılması ve Türk Hava Yolları’na verilen mali destek, Türkiye Varlık Fonu’na mali olarak zorda olan şirketlerden hisse alabilmesi için verilen yeni yetki ve yine Türkiye Varlık Fonu’nun üç kamu bankasına sermaye artırımı için aktardığı kaynak.”

Sözcü




İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir. Şu anda 0 mesajınız var.
 

Yer İmleri

Etiketler
çalışma, çiftçi, covid19, dış borç, ekonomi, fon, hisse, iran, işkur, kategori, mali, mali destek, milli gelir, sermaye, varlık fonu, yetki, yunanistan


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor: (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 04:50.

Forum Bilgilendirme Künye
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Forumel, lisanslı vBulletin kullanmaktadır!
Forum Sahibi: Dea Dia ve Gece

Sitemiz; yer sağlayıcı bir forum sitesidir. Forumel.Com adresimizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt olarak yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresleri de dahil olmak üzere sair kişi veya adli mercilere müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir paylaşımın olduğunu düşündüğünüz mesaj ya da konuyu; İLETİŞİM linkine bildirim yoluyla iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.

Tasarım: Dea Dia